torstai 1. syyskuuta 2016

Kotka / Sibeliuksenpuisto ja Kotkaveistos

Jussi Mäntysen Kotkat Sibeliuspuistossa

Flunssa on iskenyt nyt lähes täydellä teholla minuun ja aikaansaannokset ovat kaiketi melkoisen mitättömät lähipäivinä? Töihinhän se nyt on mentävä, mutta muut hommat pitää hoitaa vähän rennommin. Muutenkin olen huomannut, että elämä tuntuu olevan kiireistä ja aikataulutettua. Aika on siis kortilla ja vapaa-aikaa pitää hankkia lisää vaikkapa pienillä muutoksilla. Tällainen yksi muutos on jatkossa se, että aion luopua blogin alussa olevasta videosta, koska sen etsimiseen Youtuben syövereistä tuntuu nykyään menevän liikaa aikaa. Muutenkin monesta vanhasta tarinasta video on lakannut toimimasta, koska video on poistettu kyseisestä palvelusta.
Agavet koristavat puistoa

Tällaista pientä muutosta meinasin, mutta tarinat eivät sen sijaan katoa minnekään, vaan niitä tulee vielä vuosien ajan, koska missioni on vielä pahasti kesken. Niinpä jatketaan eläinaiheisten kohteiden esittelyä ja lyödään tänäänkin kaksi kärpästä yhdellä iskulla esittelemällä Sibeliuspuisto Kotkasta. Se on toinen vaikuttava puisto Sapokan lisäksi Kotkassa, mikä saa Willimiehen kateelliseksi. Miksi tällaisia puistoja ei ole kotikaupungissani Lappeenrannassa?
Lasten leikkipaikalla on vanha bussi

Sibeliuksenpuistolla on pitkä historia takanaan, ennekuin se muuttui nykyisenlaiseksi upeaksi kokonaisuudeksi. Alunperin aluetta käytettiin sotilaiden harjoituskenttänä ja Kotkan kaupungin perustamisen jälkeen vuonna 1878 se muuttui pelikentäksi, missä tosin järjestettiin myös erilaisia tapahtumia. Tuolloin Sibelius ei ollut vielä tehnyt ihmeempiä, joten alue tunnettiin Kisakentän nimellä. Suuria muutoksia alkoikin tapahtua vasta vuonna 1906, jolloin kaupunginpuutarhuri Andersinille annettiin tehtäväksi Kisakentän suunnittelu urheilupuistoksi. Suunnittelu kesti melkoisen pitkään, kunnes lopulta 1912 päästiin työn touhuun.
Hiton veikeä yksityiskohta

Alkuvaiheessa kolmannes Kisakentästä jäi urheilukäyttöön loppuosan muodostaessa puiston, minne alettiin istuttamaan erilaisia kasveja. Nykyisen kaltainen upea puisto alueesta alkoi muodostumaan vasta 1936, jolloin puisto-arkkitehti Olsson suunnitteli alueesta symmetrisen muotopuutarhan. valitettavasti sotavuodet alkoivat ja puisto kärsi suuria vahinkoja kotkalaisten kasvattaessa puistossa perunoita elintarvikepulaa lievittääkseen. Välittömästi sotavuosien jälkeen puiston kunnostus alkoi kuitenkin uudelleen.
Jussi Mäntysen Kotkat keskellä suihkulähdettä

Kunnostamisen kruununa oli puiston keskelle rakennettu suihkulähde, minkä keskelle sijoitettiin Jussi Mäntysen valmistama veistos Kotkat. Yhä edelleen se on puiston selkeä kiintopiste. Muitakin suuria muutoksia tapahtui 9.5.1956, jolloin entinen Kisakenttä sai uudeksi nimekseen Sibeliuksenpuisto. Nimenmuutos tehtiin säveltäjä Jean Sibeliuksen 90-vuotissyntymäpäiviä kunnioittamiseksi.  

1 kommentti:

  1. Kiva nähdä, että Kotkaveistoksessa vesi virtaa. Onneksi rahaa veistoksen kunnostamiseen löytyi. En ole vielä itse ehtinyt käydä tätä katsomassa kunnostuksen jälkeen, mutta suunnitelmissa on. T: Patsaanmetsästäjä

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita