perjantai 9. syyskuuta 2016

Pyhtää / Strukan sulku

Norjalaiset ovat rohkea kansa. Aikovat ensi vuonna näyttää muille, että maailman muuttuessa pitää olla valmis luopumaan jostain uudemman teknologian tieltä. Päätös lopettaa FM-radiot on mielestäni hyvä, koska yhä suurempi osa kuuntelee musiikkinsa ja radio-ohjelmansa verkossa. Miksi suotta ylläpitää kahta järjestelmää, joista toisen tiedetään tulevan tiensä päähän lähivuosina? Sama ilmiö tapahtuu Suomessa, mutta noin radikaalia päätöstä tuskin tehdään meillä lähivuosina...
Strukan merisulku

Samaan hötäkkään voisi ajaa alas televisionkin ja siirtää sen ohjelmat verkkopohjaisiksi. Oma television katselunikin on ollut viime vuosina melkoisen vähäistä, mutta oman tekemäni nuorisokyselyn perusteella voin sanoa, että kannattaa käydä pikaisesti etsimään uusia tuotantomalleja tv-ohjelmille. Nuorisoa ei enää kiinnosta töllön seuraaminen. Ohjelmatarjonta on kuulemma surkeaa(samaa mieltä), mainokset ärsyttävät(samaa mieltä) ja ohjelma pitää olla katsottavissa silloin kun haluaa. Tuosta viimeisestäkin olen täysin samaa mieltä. Lisäksi kun yksi tyttö kertoi telkkareiden olevien rumia ja ettei hän halua kotiinsa noin rumaa esinettä, niin uutta lienee tulossa tälläkin rintamalla....
Sulku on kuin kopio vanhalta Saimaan kanavalta

Jotain vanhaa ja kaunista meidän toki kannattaa säästää jälkipolville. Yksi tällainen paikka on Strukan kanava sulkuineen Pyhtäällä. Sulkulaitteistot, mitkä ovat Kymijoen Pyhtään haaran Stråkaforsin kohdalla. Jopa omalla lyhyellä peruskoulun ruotsinkielellä ymmärsin paikalla olevan kosken, minkä takia laivojen liikenteen mahdollistamiseksi paikalle on pitänyt rakentaa sulku aikoinaan. 
Sulun vieressä on pitkä pato

Syynä kanavan ja sulun rakentamiseen on paikalle 1902 rakennettu Stockforsin puuhiomon tuotteiden vieminen maailmalle Spjutsundin lastauspaikan kautta. Tehdas itse rakensikin kanavan vuosina 1902-1905, mistä pato-osuus valmistui 1903. Tällöin kanavaa pitkin oli mahdollista kuljettaa lastia ja melko nopeasti matkustajiakin. 
Infotaulu kertoo lisää....

Nykyisin tämä Suomen ainoa merisulku, minkä pituus on 25 metriä ja leveydeltään 8 metriä, on huviliikenteen käytössä ja itse oman aluksensa sulutuksen hoitamalla pääsee merelle tai sieltä Kymijoelle. Lisäksi paikka tuntuu olevan kalastajien suuressa suosiossa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita