torstai 29. maaliskuuta 2018

Kouvola / Kymi-yhtiön sotasankareiden muistolaatat

Eilinen ilta meni totaalisesti Saipan merkeissä. Valmistautuminen peliin alkoi jo hyvissä ajoin työmaalla keskustelemalla oppilaiden kanssa pelistä. Kotiin päästyäni odotin tietokoneen ääressä, että kello kumahtaa 18.15 ja lähetys Turusta alkaa. Kiihkeiden vaiheiden jälkeen SaiPa onnistui nappaamaanvoiton Tepsistä ja taistelu mitalipeleistä jatkuu.... Uskomattoman sitkeä joukkue tuo tämän vuotinen SaiPa!!!!! Upea jätkät, tekin olette ansainneet omat sankarien muistotaulut uuden jäähallin seinään.... Vaikka mielelläni SaiPasta kirjoittaisinkin, niin mennään taas asiaan.

Jotenkin tuntuu, että kierrän kehää näiden muistomerkkien osalta. Käyn kuvaamassa jonkun kohteen, esittelen sen ja palaan seuraavana vuonna uudelleen samalle paikalle. Näin kävi tämän Kuusankoskelta löytyvän kohteenkin kanssa. Tämän päivän kohteen vieressä sijaitsee näet tämä kohde. Koska nyt kuitenkin tuli uudelleen piipahdettua samassa paikassa, niin tokihan minä nyt tämänkin esittelen ja vieläpä mielelläni.
Kuusankosken tehtaiden sankarivainajien muistolaatat

Korjattuun muuriin kiinnitetyt laatat sopivat maisemaan hyvin

Kyseessä on Läpi tulen-veistoksen vieressä olevaan muuriin kiinnitetyt muistolaatat, joiden avulla UPM-Kymmene kunnioittaa nykyisin itseensä fuusioidun entisen Kymi-yhtiön Kuusankosken tehtaiden työntekijöitä, jotka menettivät henkensä viime sodissa. Kaiken kaikkiaan laattoihin kaiverrettiin 183 sodissa kaatuneiden nimet, mitkä FM Janne Perätalo selvitti eri lähteistä. 
Ensimmäinen muistolaatoista, jotka sisältävät yhteensä 183 kaatuneen nimet

Tämä hanke sai alkunsa jo vuonna 2015, jolloin selvisi ettei Kuusankoskella ole vielä vastaavia Pro Patria tauluja. Vihjeenä UPM, ettei ole muuten Lappeenrannassakaan... Hanke olikin luonteva osa viime vuoden Suomi100- teemavuoden ohjelmaa. Muistolaattojen suunnittelu ja taulujen sijoittaminen muuriin oli arkkitehti Anssi Junkkarin tehtävä. Hankkeen kustansi yhdessä UPM-Kymmene tehtaiden työntekijöiden kanssa ja budjetti oli 75000€

Muistomerkki paljastettiin 21.5.2017 kaatuneiden muistopäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita