tiistai 13. maaliskuuta 2018

Kouvola / Mäkelän taistelun muistomerkki

Jep, nyt on kulunut 100 vuotta sisäälissodan melskeistä ja minäkin yritän parhaani mukaan tuoda julkisuuteen näitä hivenen tuntemattomimpia sisällissodan muistomerkkejä. Tällä kertaa vuorossa on Kouvolan pohjoisosassa entisessä Jaalan kunnan alueelta löytyvä Mäkelän taistelun muistomerkki. Tällä alueella Jaalan Mäkelän kylän välittömässä läheisyydessä käytiin yksi sisällissodan viimeisimpiä taisteluita ja samalla kai turhimpiakin, koska sodan lopputulos oli selkeästi ratkennut valkoisten eduksi.
Kohde löytyi tien laidasta

Paikalla on muistomerkki ja infotaulu

Täällä ison miesjoukon johtajana toiminut kapteeni Veselov johdatti 150 miehestä koostuneen miesjoukkonsa alueelle jääneen punaisten miesjoukon kimppuun, jotka olivat hyvissä asemissa kivisen navetan sisällä ja läheiseen rinteeseen tekemiensä kivisten ampumasuojien takana odottamassa hyökkääjiä. Johtajana heillä oli Aleksei Osipov, joka oli pakottanut siviilit pois alueelta, mistä he olivat siirtyneet Vuohijärven rantaan maakellareihin sotaa piiloon.
Mäkelän taistelun 28.4.1918 muistomerkki


Sata vuotta takaperin taistelutanner

Taistelu raivosi kymmenen tunnin ajan, minkä jälkeen valkoiset vetäytyivät pohjoisen suuntaan Huhdasjärvelle. Seuraavana aamuna valkoiset lähtivät uuteen yritykseen, mutta vihollinen oli vetäytynyt yön aikana Siikakosken suuntaan.
Infotaulu

Taistelu 28.4.1918 Mäkelässä vaati kuolonuhreja, mutta eri lähteistä saa tappioluvuista eri lukemat. Joko heitä oli valkoisilla 14 tai 37 miestä, joista 14 olisi haudattu muistomerkin läheisyyteen. Täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole. Varmaa on kuitenkin se, että helmikuun 22.päivänä Wesalan, Mäkelän ja Haapalahden suojeluskunnat sekä Jaalan Lotat päättivät pystyttää alueelle muistomerkin. Se paljastettiin Mäkelän taistelun vuosipäivänä 28.4.1920. Alkuaikoina muistomerkki oli aidattu ja siellä pidettiin isänmaallisia hengennostatusjuhlia. Alue luovutettiin myöhemmin Jaalan suojeluskunnan hoidettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita