perjantai 23. maaliskuuta 2018

Kouvola / OH-KRA lento-onnettomuuden muistomerkki

Yleensä yritän päästä kohteiden lähelle autolla, mutta aina silloin tällöin joudun kävelemään pitkin metsiä. Niin tälläkin kertaa, koska nuo lentokoneet tuntuvat aina tippuvan metsiin. Tämän koneen putoamispaikalle piti olla selkeä polku, mutta keväinen tulva oli noussut kosteikkokohtaan ja mättäältä toiselle loikkimiseenhan tuo meni. Tuloksena märät jalat, julmettu hiki ja kadonnut polku. No, piti siis etaiä tätä monumenttia pitkän kaavan mukaan, mutta löytyihän tuo. Tosin alueella on melkoisesti kiviä omastakin takaa, joten aika monta kiveä tuli katsottua ennen kuin oikea löytyi.
Löytyihän se lopulta

Onnettomuuspaikalle tuotu kivi ja siihen kiinnitetty laatta

Lopulta tämä muistomerkki löytyi jylhän metsän keskeltä ja se tuntui hienolta. Edessä oli toki paluumatka kosteikon läpi autolle ja loppupäivä märin jaloin, mutta selvittiinhän siitäkin. Muistomerkki on paljastettu 19.10 2013 purjekone Rhönlerche OH-KRA onnettomuuden muistoksi maanomistaja Pertti Pekkolan aloitteesta.
Kynttilälyhdytkin löytyy paikalta


Kiveen kiinnitetty laatta

Tälle paikalle putosi 28.7.1962 Inkeroisten ilmailukerhon 2-paikkainen purjekone. Onnettomuudessa henkensä menettivät lennonopettaja Pentti Heikkilä ja lento-oppilas Jaakko Vuorento. Myöhemmin onnettomuuden syyksi paljastui käännöksessä irronnut ohjaussiiveke, jonka jälkeen konetta ei pystynyt ohjaamaan. Molemmat koneessa olleet poistuivat koneesta liian myöhään ja heidän laskuvarjonsa eivät kerinneet aueta. 

Muistomerkin paljastustilaisuudessa oli paikalla Heikkilän tytär ja poika läheisineen ja Utissa 1960-luvulla toimineita purjelentäjiä. He myös hankkivat muistolaatan tähän paikalle tuotuun kiveen. 

2 kommenttia:

Kommenttisi ovat aina tervetulleita