tiistai 6. maaliskuuta 2018

Pyhtää / Valkoisten muistomerkki 1918

Muutama vuosi takaperin kävin opiskelukaverini Valtterin luona saunomassa. Illan höyryjen haihduttua, päätimme aamusella lähteä porukalla kuvaamaan Pyhtään kohteita. Joitakin tuon reissun kuvia olen jo julkaissutkin, mutta nyt on vuorossa loput tuon reissun kohteet. Kohteet, joita on yhteensä viisi, sijaitsevat ne kaikki Pyhtään keskiaikaisen kivikirkon kirkkotarhassa. Koska jostain on aloitettava, niin ensimmäisenä vuoroon tulee Pyhtään valkoisten muistomerkki.
Pyhtään valkoisten muistomerkki on puiden siimeksessä

Arkkitehti Eshin luomus

Tämä harmaagraniittinen kivipaasi paljastettiin 20.5.1923 ja se on siitä lähtien sijainnut samassa paikassa, vaikka jostain muistan lukeneeni sitä siirretyn tai ainakin käännetyn paikallaan. Miksi näin olisi tehty? Nyt kuitenkin tuota siirtämisoperaatiota voisi jopa harkitakin, koska muistomerkin läheisyydessä olevat puut ovat kasvaneet ja meinaavat häivyttää patsaan näkyvistä.
Isänmaallista tekstiä

Pyhtään sankarivainajat 1918

Patsaan suunnitteli arkkitehti Esh ja tämä korkea kivinen muistomerkki lepää kolminkertaisella jalustalla. Ylimpään jalustakiveen on kaiverrettu kymmenen pyhtääläisen sotilaan nimet kullatuilla kirjaimilla. Samassa, kolmannessa jalustakivestä löytyy myös ajan henkeen sopiva teksti: " Isänmaan, lain ja oikeuden puolesta"
Muistomerkin huipulla on vapaudenristi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita