torstai 8. maaliskuuta 2018

Pyhtää / Karjalaan jääneet

Willimiehen juuret ovat myös luovutetun Karjalan alueella, kuten niin monella muullakin. Viime sotien jälkeenhän eri puolille Suomea piti asuttaa liki 400.000 karjalaista ja osansa heistä sai Pyhtääkin. Kuinkahan mahtavat Pyhtään asukkaat ottaneet vastaan evakot, joita paikka paikoin jopa ryssiteltiin heidän erilaisen kielen, uskonnon ja tapojen suhteen. Ilmeisesti sopu on antanut sijaa?
Upea muistomerkki

Ainakin hemmetin upean mustagraniittisen muistomerkin ovat Pyhtään karjalaiset pystyttäneet Pyhtään kirkkotarhaan. Kiilloitettu etuosa ja mikä parasta,Karjalan vaakuna tuovat oman ilmeen tälle muistomerkille. Kyseessä on ehkä tyylikkäin näkemäni vastaava muistomerkki ja näitähän on toki riittänytkin.
Yksinkertainen on komee......

Muistomerkin kyljessä on myös perinteinen teksti: "Karjalaan jääneiden vainajien muistoksi". Valitettavasti en osaa kertoa tästä enempää, joten taas otetaan ilolla vastaan lukijoiden tiedot tästä kohteesta!

1 kommentti:

  1. Pyhtään Purolassa on paljon sukusiteitä Säkkijärvelle, joten eivät karjalaiset ihan vierasta kansaaa Pyhtääläisille olleet.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita