sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Pyhtää / Pyhän Henrikin kirkko

Viimeinen kohde Pyhtäältä vuorossa tänään. Se onkin esittelemistämme kohteista kaiketi yksi vanhimmista, kun unohdetaan pronssikautiset haudat sun muut ikivanhat tsydeemit. Tämä Pyhän Henrikin mukaan ristitty kirkko on vasta vuoden 1460 kieppeillä. Ikää on siis melkoisen kunnioitettava määrä päässyt kirkolle kertymään...
Lisää kuvateksti


Pyhtään kirkkopitäjä on muodostettu 1300-luvun puolivälin kieppeissä ja sen kirkko on todennäköisesti toiminut aina samalla paikalla. Pyhtään kivikirkko on myös säilyttänyt hyvin keskiaikaisen ulkomuotonsa niin ulko- kuin sisäpuoleltakin. Kirkossa on valkoiseksi rapattu ulkokuori ja hemmetin komea paanukatto. Se on myöskin yksi parhaiten säilyneitä alkuperäisessä kunnossa säilyneitä keskiaikaisia kirkkoja maassamme.
Kirkko on sisätiloiltaan myös hieno. Korkeat pilarit, seinien raamatun kertomusten maalaukset ja lukuisat vanhat puuveistokset antavat tunemuksen aikamatkasta vuosisatojen päähän. Sisustus muutenkin on vanhaa, koska esimerkiksi saarnatuoli samalta ajalta kuin Elimäen kirkon eli 1600-luvun puolivälistä. Jopa tekijä puuseppä Haberman ja saarnastuolin sekä alttarilaitteen lahjoittaja valtaneuvos Lorenz Creutz ovat olleet mukana näiden kahden mainitun kirkon sisustamisessa. Muut maalaukset, kuten alttaritaulu, ovat uudempaa aikaa, jos 1800-lkuvun puoliväliä voidaan siten nimittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita