keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Hamina / Armas Kempin muistomerkki*

Viime päivät olen keskittynyt selvittämään tarkat paikat, mistä löydän lisää muistomerkkejä kuvattavaksi. Niitä onkin nyt kasassa ihan kohtuullinen määrä ja isoimmaksi ongelmaksi muodostunee joidenkin kuvaaminen. Paikat ovat joko itselleni mahdottomissa paikoissa tai sitten en vaan löydä tietoa kohteen tarkasta paikasta. Lisäksi melkoinen määrä muistomerkkejä Suomessa on varuskuntien ja tehdasalueiden sisäpuolella, minne pitää anoa lupa. Myönnetäänkö sellaista, onkin ihan toinen juttu!

Tämän hetkinen tilanteeni Willimiehen jäljillä blogissa on seuraavanlainen. Julkaistuja juttuja on 1377 kappaletta, valmiiksi kuvattuna 187 kohdetta ja vajaa 250 vielä kuvaamatta. Noista kuvaamattomista kohteista en ikinä tule saamaan kaikkia blogiini, ellei tapahdu ihmeitä. Etenkin Venäjän kohteista iso joukko on jopa blogin kohdealueen ulkopuolella, mikä nyt ei ennenkään ole minua häirinnyt! No, edessä on siis hitosti työtä ennenkuin tämä blogi tulee päätökseen.... Niin ja ainahan uusia muistomerkkejä pystytetään ja patsaita paljastetaan vaikkakin verkkaiseen tahtiin.
Armas Kempin muistomerkin kivet ovat hänen kotitalonsa peruskiviä

Yksi tällainen viimeisen kymmenen vuoden aikan pystytetyistä muistomerkeistä löytyy Haminan museotien varresta Lupinlahden levähdyspaikan kohdalta. Täällä syntyi vuonna 1893 poika, josta tuli kuuluisa sotilas, niin hyvässä kuin pahassakin. Sotilaskoulutuksensa hän kävi hankkimassa jääkärinä Saksassa ja ilmeisesti hyvällä menestyksellä. Hänethän muistetaan talvisodasta JR 30 komentajana, joka ei suostunut antamaan periksi Taipaleenjoen taisteluissa. 
Muistomerkki on taiteilija Veijo Huopaisen suunnittelema

Jatkosodan Kemppi aloitti JR 7 komentajana ja suurin saavutus lienee hyökkäysvaiheen Tyrjän taisteluiden voittaminen. Lopun aikaa jatkosodasta hän oli asemasota-asemissa, kunnes hän siirtyi vuonna 1943 koulutustarkastajaksi. Tätä ei kestänyt kauaa, koska hän siirtyi Syvärin taisteluihin komentaen JR 22 osastoa. Viimeiset sotatoimet Kemppi suoritti komentoonsa ottaman 20.prikaatin komentajana. Tästä hänet tunnetaankin, koska hän oli komentajana Viipurissa, kun kaupunki menetettiin ilman taistelua. Tämä oli vastoin Mannerheimin määräystä ja niinpä Kemppi sai siirtyä syrjään.
Muistomerkin oikeanpuoleinen laatta

keskimmäinen

vasemmanpuoleinen

Loppusodan hän toimi Kotijoukkojen esikunnassa koulutustarkastajana, kunnes päätti heti sodan jälkeen erota puolustusvoimien palveluksesta. Loppuelämänsä hän toimi asiamiehenä Sysmän verotuslautakunnassa. Hänet on haudattu Kouvolaan. Siinäpä mielenkiintoinen urakehitys miehellä ja ainakin omasta mielestäni Mannerheimin määräys Viipurin pitämisestä oli mahdoton, mutta mitäs minä asiasta tietäisin...?

Hienoa kuitenkin, että häntä muistetaan vielä synnyinseudullaan. Tänne näet pystytettiin 5.8.2007 Kymen Seudun Lottaperinneyhdistyksen ja etenkin sen puheenjohtajan Terttu Ravin innokkuuden ansiosta kolmesta kivestä muodostuva eversti Armas Kempin muistomerkki. Se kuvastaa Armas Kempin arvoja: Koti, uskonto ja isänmaa sekä uskoa, toivoa ja rakkautta.
Sponsorit ovat saaneet oman kiven

Ilman heitä, muistomerkkiä ei olisi
Lisää aiheesta voit lukea sotaveteraanilehdestä 5 / 2007. 

Päivitys 20.8.2019
Muistomerkkiin on kesän 2019 aikana lisätty laatta, mikä kertoo olennaisen muistomerkin hoitovastuusta jne....

1 kommentti:

  1. willimies ottaisitko yhteyttä....044-5384120......

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita