torstai 12. heinäkuuta 2018

Kotka / Kymin punaisten muistomerkki

Tällä kertaa olemme viimeistä kertaa Kymin kirkon ympäristössä. Toissapäivänä oli vuorossa valkoisen osapuolen vuoden 1918 muistomerkki ja nyt tasapainon takia on punaisten alueelle pystyttämä muistomerkki. Kyseinen muistomerkki sijaitsee Kymin kirkon viereisellä Helilän hautausmaalla. Ulkonäöllisesti se ei poikkea muista punaisille pystytetyistä muistomerkeistä.

Entiseen Karhulaan, joka kuuluu nykyisin Kotkaan, valkoiset saapuivat 4.5.1918. Välittömästi jo seuraavana päivänä alkoi sama tarina kuin muuallakin. Viha sai vallan ja ensimmäinen ilmentymä siitä oli Ahlströmin halkotarhalla murhatut liki 20 henkeä, joista naisia oli tietämäni mukaan kaksi. Seuraavana päivänä surmatyöt jatkuivat Kymin kirkon takana olleessa hiekkakuopassa. Tällä kertaa liki kolmekymmentä punaista kohtasi tiensä pään soramontussa. 

Nämä ruumiit tuotiin hautausmaalle, minne oli kaivettu pitkä rivihauta vainajia varten. Täällä tapahtui myös surmatöiden viimeinen vaihe 23.5.1918, jolloin paikalla suoritettiin joukkoteloitus. Muistomerkki on siis kolmen joukkosurman uhrien kohdalla. Sen pystytti Kymin työväenjärjestöt vuonna 1941. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita