Tällä kertaa olemme viimeistä kertaa Kymin kirkon ympäristössä. Toissapäivänä oli vuorossa valkoisen osapuolen vuoden 1918 muistomerkki ja nyt tasapainon takia on punaisten alueelle pystyttämä muistomerkki. Kyseinen muistomerkki sijaitsee Kymin kirkon viereisellä Helilän hautausmaalla. Ulkonäöllisesti se ei poikkea muista punaisille pystytetyistä muistomerkeistä.
Entiseen Karhulaan, joka kuuluu nykyisin Kotkaan, valkoiset saapuivat 4.5.1918. Välittömästi jo seuraavana päivänä alkoi sama tarina kuin muuallakin. Viha sai vallan ja ensimmäinen ilmentymä siitä oli Ahlströmin halkotarhalla murhatut liki 20 henkeä, joista naisia oli tietämäni mukaan kaksi. Seuraavana päivänä surmatyöt jatkuivat Kymin kirkon takana olleessa hiekkakuopassa. Tällä kertaa liki kolmekymmentä punaista kohtasi tiensä pään soramontussa.
Nämä ruumiit tuotiin hautausmaalle, minne oli kaivettu pitkä rivihauta vainajia varten. Täällä tapahtui myös surmatöiden viimeinen vaihe 23.5.1918, jolloin paikalla suoritettiin joukkoteloitus. Muistomerkki on siis kolmen joukkosurman uhrien kohdalla. Sen pystytti Kymin työväenjärjestöt vuonna 1941.
Suomen sisällissota oli kuten sisällissodat ovat, traaginen ja brutaali. Raakuuksien alkuvoimana leimusi viha, katkeruus ja kostonhimo, kummallakin puolella. Kun konfliktiin lisätään vielä metsäsuomalainen mielenlaatu, ei lopputulos voi olla muuta kuin kauheaakin kauheampi.
VastaaPoistaSuomessa käydyn sisällissodan karmeus ei sinänsä ollut poikkeuksellista, jos verrataan samoihin aikoihin Venäjällä käytyä sisällissotaa. Verinen terrori pääsi irti kummallakin puolella rajaa, lopputulos oli vain päinvastainen punaisten bolsevikkien korjatessa voiton, kun taas Suomessa sota päättyi valkoisten voittoon.
Olkoonkin että punaisten kohtalo oli Suomessa julma ja lohduton, niin se oli ainoa mahdollinen lopputulema. Kyse oli objektiivisesti katsoen punaisten laittomasta, jopa terroristisesta hyökkäyksestä laillista yhteiskuntaa vastaan. Osittain valheellisin perustein agitoitu väkivalta sai paikoitellen äärimmäisiä muotoja. Yhtenä vaikuttimena oli venäläisten osallistuminen sotaan.
Voidaan vain kuvitella mikä olisi ollut Suomen kohtalo, jos punaiset olisivat sisällissodan voittaneet. Vaara siitä että Lenin ja bolsevikit olisivat ulottaneet valtansa Suomeen ja ehkäpä liittäneet maamme osaksi Neuvsto-Venäjää olisi ollut suuri. Julma ja verinen kansanmurha, luokkapuhdistus, porvariston ja sivistyneistön joukkoteloitukset naisia, lapsia ja vanhuksia säästämättä, väestön pakkosiirrot, kollektivisointi-toimet, vankileirit ja kolhoosit. Tämä olisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä ollut Suomen kohtalona jos sota olisi päättynyt punaisten voittoon. Siksi vuoden 1918 sisällissodan voidaan katsoa olevan 1939 syttyneen Talvisodan esinäytös. Taistelu kansakunnan vapaudesta ja tulevaisuudesta.
Täyttä asiaa mielestäni tuo edeltävä kommentti. Samaa mieltä
VastaaPoista