tiistai 3. heinäkuuta 2018

Kotka / Hävittäjälentolaivue 34

Kymin lentokentän laidalta löytyy muistomerkki, jonka kuvaaminen osoittautui hemmetin haastavaksi. Ensimmäisellä yrityksellä kotkalaisen assitentti Valtterin kanssa matka keskeytyi tekniseen vikaan. Willimobiili päätti sylkeä vedet höyrynä taivaalle ja kuvaaminen piti unohtaa tuolta erää. Muutama viikko myöhemmin kävin paikalla uudemman kerran ja kaikki meni tyylikkäästi. Tosin tyylikäs oli tämä hävittäjälentolaivue 34 kunniaksi pystytetty muistomerkkikin....
Muistomerkki löytyy ilmailumuseon edustalta lentokentän laidalla

Lentolaivue 34 siirtyi 2.8.1943 Kymin lentokentälle, mistä se teki torjuntalentoja suojaten Kotkaa ilmahyökkäyksiltä. Laivueen nimi nuutettiin 14.2.1944 hävittäjälentolaivue 34 nimiseksi. Sodan loppuvaiheessa muutokset olivat nopeita ja maaliskuussa sen piti luovuttaa yksi kolmesta lentueestaan toiselle laivueelle. Koneista oli pulaa, mikä pakotti tähän ratkaisuun. Tilanne tosin parani huhtikuussaa, jolloin laivue sai uudet Messerchmitt Bf 109 G-6 koneet. 
Hävittäjälentolaivue 34 muistomerkkiKesäkuun alussa Neuvostoliiton suurhyökkäyksen alettua, laivue siirtyi Immolaan, mistä matka jatkui Lappeenrantaan 16.6.1944. Tästä tärkeästä työstä Lappeenrannan lentokentän edustalla on myös muistomerkki. Viikon kuluttua Lappeenrantaan saapumisestaan, laivue siirrettiin vielä kerran Taipalsaarelle, mistä löytyy myös laivueelle pystytetty muistomerkki
Muistomerkin huipulla on pronssinen Messerchmitt 109

Sodan päätyttyä oli aika laskea laivueen saavuttamat ilmavoitot ja niitä kertyikin yhteensä 346! Omat tappiot jäivät 30 koneeseen, joista vain 18 tuhoutui taistelutilanteessa. Lopulta käsky kävi ja laivue siirrettiin Selänpään lentokentälle odottamaan siirtoa Lapin sotaan, mutta siirto peruuntui ja laivue lakkautettiin. 
Muistomerkin laatta

Pieni laatta kertoo patsaan paljastamisesta

Porukka on todellakin ansainnut muistomerkin myös työstään Kotkan ja Kouvolan turvaamisesta pommituksilta. Niinpä Kymin lentokentälle ilmailumuseon edustalle pystytettiin Lentotekniikan Kilta ry:n Kymen osaston patsastoimikunnan toimesta upea muistomerkki vuonna 1999. Mielestäni se on yksi tyylikkäimmistä kuvaamistani sotamuistomerkeistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita