perjantai 13. heinäkuuta 2018

Kotka / Tampsankankaan punaisten muistomerkki

Kotkan punaisten muistomerkkiesittelyt jatkuvat, tosin huomasin juuri olevan aihetta uudempaan vierailuun Kotkassa näiden punaisten muistomerkkien johdosta. Ainahan näitä tuntuu löytyvän lisää, kun kuvittelee saaneensa homman pakettiin. No, pitänee käydä joku päivä kurvaamassa Kotkassa ja jopa Pyhtäällä asti. Jospa vaikka sitten tuon kulmakunnan muistomerkit tulisi kerralla kuvattua. Pikkaisenhan tässä alkaa meikäläinen jo luulottelemaan, että ne pirulauta loppuvatkin joskus....
Tampsankankaan punaisten muistomerkki

Tällä hetkellä valokuvaamiani kohteita on kaiketi parisen sataa esittelemättä ja alle parisataa on enää kuvaamatta. Tosin kohteet alkavat olla melkoisen haastavissa paikoissa ja vaativat pitkiä reissuja etenkin Venäjän puolelle. Harmittaa niin vietävästi, kun aina on tullut joku este, etten ole päässyt kuvausreissulle. Ne ovat sentään tämän homman suola ja ehdottomasti paras osa. No, en valita enempää vaan homma pitää hoitaa! Ehkä viimeisen julkaisunkin vuoro tulee jossain vaiheesssa?

Palataan kuitenkin Kotkaan Tampsankankaalle, mistä löytyy iso punagraniittinen möhkäle, mihin on kaiverrettu: "1918 - Vakaumuksensa uhreina henkensä menettäneille uhreille". Se kertookin jo, miksi tämä muistomerkki on pystytetty. 
Punagraniittia jalustalla

Valkoisten saapuessa sodan lopussa Kotkaan 4.5.1918, he vangitsivat liki 6500 vankia. Ensimmäisten päivien summittaisista teloituksista ei kirjaa pidetty, joten tarkka uhriluku jää ikuisiksi ajoiksi hämärän peittoon. Kuitenkin se tiedetään, että sodan jälkiselvityksessä ennen tuomioistuimia, henkensä menetti 63 kotkalaista. Tämän lisäksi rintamilla kaatui 42 kotkalaista ja vankileireillä yli sata kotkalaista. Isku oli siis kova.
Teksti näkyy heikosti, joten selvennys löytyy tekstistä

Seppeleitä oli paikalla vierailuni aikanakin

Päivän kohteessamme Tampsankankaalla on ilmeisesti haudattu valtaosin Helsingin Malmilta lähtöisin olevia punaisia, mutta myös paikallisia. Siksi paikalla pidetäänkin nykyisin vapunpäivän aamuna Kotkan eri työväenjärjestöjen seppeleenlaskemistilaisuudet. Muistomerkin paikalle saivat työväenjärjestöt aikaiseksi keräämällä muistomerkkirahat ja lisäksi tuntematon lahjoittaja antoi 50000 markkaa alueen maapalstan ostamiseksi. Niinpä muistomerkki oli valmis paljastettavaksi 7.7.1946.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita