sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Hamina / Brakilan maihinnousun muistomerkki

No niin, nyt on lukijoiden lähettämät kuvat tältä erää esitelty. Tokihan ottaisin niitä vastaan reilusti lisääkin, mutta hyvä näinkin. Nyt onkin sitten aika siirtyä Haminan maaperälle ja esitellä sen lukuisat kuvaamani kohteet, vaikka muutama päivä takaperin tappohelteessä kävin Kotkassa kuvaamassa lisää sen ihmeellisyyksiä. Niiden vuoro joutaa tulla heti näiden Haminan kohteiden jälkeen. Jotain uutta ajattelin tähän omaan julkaisuasiaani, joten nyt esittelen kohteet teemoittain. Aloitetaan tällä kertaa sotamuistomerkeistä.
Brakilan maihinnousun muistokivi

Tänne ruotsalaiset nousivat maihin 1788 

Aloitetaan tällä kertaa Kustaan sodasta kertovasta muistomerkistä Rakilan/Brakilan Halkokalliolta. Tänne Kustaa III lähetti oman laivasto-osastonsa Haminanlahdelle vuonna 1788 heinäkuussa. Lopulta osasto nousi 5000 miehen voimalla maihin Brakilassa ja tavoite oli vallata Hamina. Hyökkäys pysähtyi kuninkaan käskystä 5 kilometrin päässä kaupungista  ja osasto vetäytyi takaisin laivoilleen.
Teksti on melko kulunut

Tällekin tapahtumalle on pystytetty oma muistokivi, mutta kuka ja milloin sen on pystytetty, on minulle täysi mysteeri. Kiven teksti on myös pahoin kulunut, mutta siinä sanotaan: "Ruotsin 5000 miehisen armeijan maihinnousu Brakilassa 23.7.1788 Haminan linnoituksen valtausyritys. Kenraali Siegroth.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita