Tällä erää Kotkan viimeinen kuvaamani kohde, kunnes kerkiän käydä kuvaamassa lisää nyt tiedossani olevia kohteita ehkä elo-syyskuussa? Siitä tuleekin pitkä päivä, koska tuohon matkaan en huvikseni viitsi ajella. Aion siis kuvata kaikki tiedossani olevat kohteet samalla kertaa, menköön aikaa vaikka koko päivä ja niinhän siinä tulee menemäänkin. No, sittenpä nuo kaikki on pulkassa ja voin esitellä niitä pitkin talvea....
Viimeisenä on vuorossa keisari Aleksanteri III pystytetty muistokivi kymiläisten ja kotkalaisten toimesta. Tämä onkin kaiketi yksi vanhimpia muistomerkkejä alueellamme, koska valaosa on paljastettu vasta itsenäisyytemme aikana. Tällä on sentään jo ikää, koska se on paljastettu marraskuussa 1896. Se on siis osa maamme historiaa keisarilliselta ajalta!
Keisari Aleksanteri III muistokivi |
Luonnonkiveen kiinnitetty muistolaatta vuodelta 1896 |
Muistolaatassa lukee: "Rauhanrakentaja Aleksanteri III nautti täällä lepoa, wiihdytystä turvissa uskollisen kansan 1888-1894. Kymiläiset, kotkalaiset pystyttivät muistotaulun"
Kovia kokenut muistolaatta |
Muistomerkin pystyttämisen jälkeen tuli kuitenkin aika, jolloin muistomerkki ei saanut olla rauhassa. Syksyllä 1917 pronssiset kulmakoristeet varastettiin, mutta osa niistä löytyi myöhemmin maasta muistomerkin läheisyydestä. Vuosina 1917-1918 kiveen ilmestyi ampumisen jälkiä. Niiden syntyperästä on useampia tarinoita, joista kukaan ei tiedä mikä on totuus. Vaihtoehtoja ovat vuoden 1917 levottommat ajat, Langinkosken linnoitustöiden räjäytykset tai Kyminlinnan taistelu, jolloin osa saksalaisista joukoista liikkui Langinkosken kautta. Yksi vaihtoehto on myös venäläisen matruusin muistolaattaa vasten räjäyttämä käsikranaatti.
Olkoon totuus mikä tahansa, niin tämä on yksi mielenkiintoisimmista kuvaamistani kohteista. No, ainakin minun mielestäni....
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita