perjantai 2. marraskuuta 2018

Äänisjärvi / Kizin saari

Willimies osaa olla kateellinen silloin tällöin. Tänään on sellainen hetki! Opiskelukaverini Ylösen Juuso julkaisi jokunen viikko takaperin kuvia reissultaan Kizin saarelle. Kyseinen paikka on noin 60 hehtaarin kokoinen alue, mikä on kuulunut vuodesta 1990 Unescon maailmanperintöluetteloon. Pakko sanoa, että kyseisellä listassa ei olisi mitään järkeä, jos Kizin saari puisine rakennelmineen ei kuuluisi tuohon listaukseen. Itse olen suunnitellut jo jokusen vuoden reissua Kizille ja siksi tulinkin kateelliseksi, kun Juuso piipahti paikalla. No, minä näppäränä sällinä kysäisin Juusolta kuvia blogiini ja sain ne julkaisuluvan kanssa. Nyt voin käydä paikalla joskus myöhemmin, kun blogini on jo lopettanut...
Rakentamisen taidonnäyte (Kuva Juuso Ylönen)

Hautoja kirkon pihamaalla (Kuva Juuso Ylönen)

Lienee tellingeissä enempi nauloja kuin kirkossa (Kuva Juuso Ylönen)

Kaksi kirkko kellotorneineen (Kuva Juuso Ylönen)


Kirkkojen lisäksi muitakin puisia rakennuksia löytyy (Kuva Juuso Ylönen)

Lisäksi blogiini otti taannoin yhteyttä eräs naishenkilö, joka tarjosi omia kuvia yhteen kohteeseen, mutta en niitä sitten käyttänytkään, mutta nyt on niidenkin vuoro. Hän haluaa pysyä tuntemattomana, mutta hänen ottamiaan kuvia Venäjän maalta löytyy Flickr-palvelusta nimimerkillä Ninara. Suosittelen käydä katsomassa, koska minun otokseni ovat onnettomia räpellyksiä hänen ottamiensa kuvien rinnalla.

Äänisjärven saarella sijaitseva Kizin pogosta maailmankuuluine puukirkkoineen on suojeltu paikka ja niin pitää ollakin. Kyseessä on ainutlaatuinen rakennuskanta ortodoksisine rukoushuoneineen, perinteisine karjalaistaloineen ja muine pienempine puurakennuksineen. Lisäksi niihin liittyy runsas esineistö, etteivät ne ole pelkkiä tyhjiä kuoria. Toki niitä on siirretty museoonkin.
Vanha karjalaistalo (Ninara / Flickr)

haapapuiset kupolit (Kuva Ninara Flickr)

Yksityiskohta (Kuva Ninara Flickr)


Kaksi kirkkoa ilman tellinkejä (Kuva Ninara Flickr)

Karjalaistalo (Kuva Ninara Flickr)

Hemmetin upea (Kuva Ninara Flickr)

Kizin komeimmat kohteet ovat Kristuksen kirkastumisen (Preobrazenie) ja Jumalansynnyttäjän suojeluksen (Pokrova) kirkot ja niiden kellotorni. Näistä ensin mainittu on valmistunut vuonna 1714 ja siinä on hopeanväriset haapapaanut kupolien peitteenä, joita on yhteensä 22 kappaletta. Huomionarvoista on, että siihen ei ole käytetty ensimmäistäkään rautanaulaa! Se onkin rakentamisen mestarinäyte ja ainakaan minä en osaa käsittää, kuinka se on joskus tehty! Taitaa tällainen osaaminen olla nykyään melko vähissä? Kirkko on tosin ollut turisteilta suljettuna vuodesta 1980, mutta nyt remontti pitäisi pikkuhiljaa olla valmistumassa....

Preobrazenin kirkon vieressä on Pokrovan kirkko, joka on luultavasti rakennettu vuonna 1764. Malliltaan se on edellisestä poikkeava, mutta nyt ne muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Näiden lisäksi saarella on muitakin kirkkoja tai tsasounia, joista vanhin on Lazar Muromilaisen kirkko, mikä on vanhin jäljellä oleva puurakennus Venäjällä. Sen alkuperäinen paikka oli Muromin luostari Äänisen etelärannalla. Sieltä tämä 1300-luvulla rakennettu kirkko siirrettiin Kizille vuonna 1960. 

Kizin saarelle on tietenkin myös museo, jonka kokoelmissa on satoja ikoneita aina 1500-luvulta tähän päivään. Nykyaikaiseen tapaan ne löytyvät Internetistä, mistä voit tutustua niihin virtuaalisesti ja lisäksi museon kotisivut ovat perehtymisen arvoiset muutenkin.

Se on ainakin varmaa, että minun tieni vie tälle saarelle vielä ennen kuin meikäläisen tomumaja siirtyy autuaille metsästysmaille. On meinaan ehdottomasti paikka joka pitää nähdä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita