maanantai 26. marraskuuta 2018

Virolahti / Eetu Niskan kotitalo

Willimiehen viime viikot ovat olleet taas hektisiä. Lämminvesivaraaja hajosi, moottoripyörä on korjauksen alla ja kaiken lisäksi palkkatyökin on aiheuttanut omat kiireensä korjattavien tehtävien muodossa. Tähän kun vielä lisätään Viipurin kuvausreissu, kämpän lämmittäminen ja Clive Cusslerin kaikkien kirjojen lukeminen, niin pakko on välilä itsekin ihmetellä kuinka kerkeän tänne blogiinkin kirjoitella päivittäin. Ilmeisesti yöunista on pitänyt vähän tinkiä?

Saakelinmoista loikotustahan nämä viime viikot ovat olleet, mutta aina jotenkin on selvitty seuraavaan päivään. Nyt yhtenä ehtoona juolahti mieleeni ajatus uudesta projektista, jota olisi tarkoitus päästä aloittelemaan vuoden 2020 alusta. Katsotaan mitä tuo projekti tuo tullessaan, mutta kyllähän tavoitteeksi pitää asettaa linnaan pääseminen Sauli Niinistön ja Jennin kutsumana. Tarkoitus tosin ei ole tyrkyttää itseä sinne, mutta kutsusta en kyllä kieltäytyisi, jos sellainen postilaatikkoon kajahtaisi. Olisihan se hienoa....
Eetu Niskan siniseksi maalattu kotitalo sijaitsee Uuno Klamin tien varressa Klamilan kylässä

Hieno oli myös Eetu Niskan hiihtoura. Virolahdella vuonna 1887 syntynyt Edward tai tutummin Eetu oli 1900-luvun alkupuolella veljensä Jussin kanssa maamme tunnetuimpia tasamaalla hiihtäjiä. Vuonna 1904 hän voitti ensimmäisen kerran aikuisten hiihtokilpailut ja sama jatkui seuraavana vuonna. Tuolloin hän hiihti ensin kotoaan Viipuriin talviurheilujuhliin 130 kilometriä, voitti 20km hiihdon ja suksi vielä kotiinsa. Melkoinen temppu. koska koko matkalla ei kummempia latuja ollut. Molemmista kisoista hän sai palkinnoksi rahaa, mikä olikin varmaan parempi kuin nykyiset telkkarit ym. palkinnot.

Hiihtoura jatkui, mutta palkintorahat ei riittänyt hiihdon kuluihin, vaikka voittoja sekä Suomen mestaruuksia osuikin kohdalle. Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissakin hän oli mukana, mutta menestystä ei tullut kummemmin. Eetu Niskan menestyksekkään hiihtouran viimeiseksi menestykseksi jäi TUL:n mestaruus 10km hiihdossa ikämiessarjassa. Marginaali toiseksi tulleeseen oli yli 12 minuuttia!
Eetu Niskan kotitalon seinässä oleva laatta

Hiihdon lisäksi Eetu Niska toimi liikemiehenä valmistaen Salaisuus-nimisiä suksia ja hiihtovoiteita. Kauppa kävi Ruotsiinkin asti ja miksi ei kauppa olisi käynyt. Eetun Klamilassa sijainnut suksitehdashan tuotti parhaimmillaan yli 2000 paria suksia.

Muistolaatan kiinnitysajankohdasta ja hankkijasta en löytänyt mitään tietoa, joten taas olisi tilausta paikalliselle tietäjälle tietoineen....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita