torstai 15. marraskuuta 2018

Hamina / Ortodoksinen hautausmaa

Tällä kertaa olemme Haminan ortodoksisella hautausmaalla, jonka juuret juontavat aina vuoteen 1770. Tänne Pampyölin metsiin alettiin tuolloin hautaamaan ortodokseja, siis enimmäkseen venäläisiä, jotka olivat tuohon aikaan Haminan isäntiä. Niinpä se poikkeaakin meikäläisistä hautausmaista jonkin verran. Ainakin vauraus ja varallisuus näkyvät hautausmaalla vieläkin.
Ortodoksista hautausmaata ympäröi kiviaita

Alue on käytössä vieläkin

Alue on metsää

Hautaustapa poikeaa meidän tavoista

Hautausmaa on jaettu osiin, joista tärkein on tietenkin sen keskusta-alue. Sinne haudattiin alusta lähtien ylimmät upseerit, pappeja sekä muita Haminan ortodoksisia merkkihenkilöitä. Vanhin jäljellä oleva hautaus on vuonna 1788 kuolleen everstiluutnantti ja kreivi Semon Uvaroffin hauta.
Aminoffin suunnittelema kirkko vuodelta 1901

bysanttilaisvaikutteita löytyy

Lisäksi alueella sijaitsee vuonna 1901 rakennettu punatiilinen kirkko, jonka bysanttilaisvaikutteita ei voi olla huomaamatta. Kirkko on Ivar Aminoffin suunnittelema ja se on pyhitetty Kaikkien murheellisten ilo-ikonille. Lisäksi hautausmaalla on yksityinen Aladinin suvun rakennuttama hautakappeli, joka on Suomen suurin yksityinen ortodoksinen hautakappeli. Sen tarkka rakentamisvuosi on kadonnut historian hämärään, mutta se on 1900-luvun vaihteesta eli rakennettu samoihin aikoihin kirkon kanssa.
Aladinin suvun hautakappeli

Hautakappeli on vanhimman alueen keskellä

Kappeli sopii hyvin ympäristöön

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen,rauhallinen ja pyhän läsnäolon täyttämä paikka.
    Mukava käydä hiljentymässä ja pohtimassa olevaista. T. Elän, siis olen��

    VastaaPoista
  2. Jäi mainitsematta, että parkkialueen vieressä on tsaarin armeijan juutalaisten sotilaiden aidattu hauta-alue. T. Olevainen

    VastaaPoista
  3. Löytyykö sieltä Nikolai Demidoffin hauta?

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita