sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Hamina / Krimin sodan Haminan pommitusten muistomerkki*

Eilen istuimme Pikku Vuohisaaressa Haminan edustalla Haminan pursiseuran terassilla ja kuvasimme tuon upean rakennuksen, mutta kyllä paikalla oli toinenkin syy, miksi suoritimme "merimatkan" sinne. Samalta saarelta näet löytyy myös yksi muistomerkki, joka on omalla tavallaan blogissamme ainutkertainen. Muistomerkki näet liittyy Krimin sotaan ja sen vuoteen 1855, jolloin englantilaiset ja ranskalaiset laivato-osastot kiertelivät rannikkoamme pommittamassa. Oikeastaan Kotkasta löytyvä Maria Purpurin muistomerkki on ainut, joka liittyy samaan sotaisaan ajankohtaan.
Muistomerkki on pursiseuran lipputangon kohdalla

Yksinäinen rantakalliolla

Laatta on kiinnitetty luonnonkiveen

Muistomerkki on Haminan kaupungin paikalleen asettama tänne Pikku Vuohisaareen ja se sai alkunsa Hamina-seuran esityksestä. Muistomerkin paljastusajankohta tai edes -vuosi ovat meille tuntemattomat. Ehkä joku paikallinen tietäjä osaa meitä saamaan faktat kohdalleen tämänkin asian suhteen?
Muistomerkin laatta

Se miksi muistomerkki on paljastettu, selviää ehkä parhaiten muistomerkkikiveen kiinnitetystä laatasta, joka kertoo seuraavaa:"”Kesäkuun 15. päivänä 1855 nousi tällä saarella maihin englantilaisia, jotka paikalle kutsutulta Haminan pormestarilta vaativat tietoja Haminan linnoituksen
varusväen vahvuudesta ja varastoista. Tietoja saamatta poistuivat englantilaiset, mutta palasivat takaisin 20. päivänä heinäkuuta ja ryhtyivät laivojensa tykistöllä ampumaan Haminaa 21. päivänä. Kahden tunnin laukaustenvaihdon jälkeen vaurioitui yksi englantilaislaiva, jolloin koko laivasto-osasto poistui. Taistelussa vaurioitui Pitäjänsaari ja Hietakylä.”

Päivitys 19.11.2018:
Asiat ratkeavat nopeasti, kun on lukijoina asiantuntijoita. Kyseinen lehtijuttu on ollut Hesarissa 31.8.1955
Kiitokset Sirolan Ossille tästä lehtileikkeestä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita