torstai 1. marraskuuta 2018

Rautjärvi / Ilmeen sankarivainajat

Vielä kerran siirrytään Ilmeen kirkon pihamaalle, mikä sijaitsee Venäjän rajavyöhykkeellä. Kirkon pihamaalla sijaitsee sankarivainajille pystytetty muistomerkki, joka oli aluksi vuoden 1918 valkoisille sankareille pystytetty harmaagraniittinen patsas, jonka päällä on polviasennossa alaston sotilas. Patsaan suunnitteli Ilmari Wirkkala.
Sankaripatsaan yläosa maahan tiputettuna elokuussa 1941 (SA-kuva)

Sankaripatsas ympäryskivineen elokuussa 1941 (SA-kuva)

Aluksi kirkon pihamaalle kaivettuun hautaan laskettiin kahdeksan Ilmeen kyläläistä valkoista, jotka menettivät henkensä sisällissodan tuoksinassa. Patsashanke pyörähti nopeasti käyntiin Ilmeen kylällä paikallisen nuorisoseuran ja lottajärjestön toimesta. He suorittivat varainkeruuta patsaalle ja pitivät myyjäisiä saadakseen hankkeen toteutettua. Tietenkin myös Rautjärven kunta rahoitti hanketta ja lopulta tekijäksi valikoitui Oy Granit. Muistomerkki oli valmis paljastettavaksi juhannusviikolla 1921.
Ilmeen sankarivainajat 31.7.2018 (Kuva Jenny Ylätalo)

Ilmeen sankarivainajien patsas 31.7.2018 ( Kuva Jenny Ylätalo)

Sankaripatsaan tekstikivessä lukee vapaudenristin alla: "Isänmaan puolesta, kortensa kantoivat, urhoina kaatuen, henkensä antoivat, 1918". Leveämpään osaan kaiverrettiin kaatuneiden kahdeksan sankarin nimet. 

Suomalaisten palatessa Ilmeelle elokuussa 1941, oli kivi pystyssä, mutta sen päällä ollut patsas oli pudotettu alas ja menettänyt samalla päänsä. Tällaisena se jäi taas 1944 venäläisten haltuun, kunnes suomalaiset pääsivät palaamaan alueelle Neuvostoliiton loppuaikoina. Sieltä löytyi iso tekstikivi maahan kaadettuna, joka nostettiin pystyyn ja siihen tehtiin lisäyksiä. Siihen lisättiin vuosiluvut 1939-1944 ja pitkälle sivulle kaiverrettiin sotiemme sankarivainajien nimet. Lisäksi kadoksissa ollut patsas korvattiin kivisellä ristillä. Muistomerkki paljastettiin uudistettuna 29.5.1994.
Kuvia uuden sankaripatsaan julkistamisesta 29.5.1994 (Kari Häyhä)

Vuoden 1918 valkoiset sankarit (Kari Häyhä)

Viime sotien sankarit kaiverrettuina 29.5.1994 (Kari Häyhä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita