tiistai 13. marraskuuta 2018

Hamina / Laivamestareiden muistopatsas "Panttersilta"

Willimies ei ole nimensä veroisessa kunnossa. Vatsan seudulla oleva "outokumpu" on päässyt viime vuosina turpoamaan ja melkoisen nopeasti se rupiaa tuo hengityskin korisemaan, kun laittaa niveliin liikettä. Jotainhan tuollekin asialle pitäisi tehdä, ennen kuin terveyskeskuslääkäri antaa ukaasin, että jotain pitäisi alkaa tapahtumaan ja melkoisen nopeasti! Eihän tuossa olekaan kuin yksi este, nimittäin aloittaminen. Ehkä pitäisi yrittää, jos vaikka kävisi samalla tavalla kuin tämän bloginkin kanssa....en osaa lopettaa!!! No, tokihan tämä jossain vaiheessa loppuu, koska uusia muistomerkkejä on aina vaan vaikeampi löytää, tosin en kovin aktiivisesti enää lisää etsikään.
Muistomerkille pääsee autolla, kunhan ei aja läheisen mökin pihaan

Yhtenä kohteena minulla on vielä tuo Haminaan pystytetty Suomen korkein lipputanko, jollei se kerkiä kaatumaan kyljelleen ennen visiittiäni? Onneksi sentään Haminan seudulla ennen miehet olivat rautaa, laivojen, kuten lippitankojenkin, ollessa puusta valmistettuja. Tähän aiheeseen liittyykin päivän kohteemme.
Panttersilta

Laivamestareiden muistomerkki


Haminan Salmin- ja Neuvottomanlahden rannat olivat aikoinaan rautaisten miesten työskentelyaluetta, missä veistettiin laivoja jo kauan aikaa sitten. Arkistotkaan eivät kerro toiminnan alkamisvuotta, eikä perimätietokaan jaksa muistaa niin kauas. Merille pääsy kalastamaan ja kaupparetkille on ollut aikoinaan elinehto merenrannan asukkaille. 

Mainitsemieni kahden lahden rannoilla olikin aikoinaan vilkasta. Kiireisintä aikaa lienevät olleen vuodet 1880-1920, jonka jälkeen alukset alkoivat muuttua rungoltaan puusta raudaksi. Ensimmäisen maailmansodan aikana oli jo havaittavissa rakentamisen keskittyminen puisiin lotjiin, joita tarvittiin isot määrät kotkan seudun sahateollisuuden tarpeisiin. Toki vielä talvisodan jälkeenkin puulaivoja rakennettiin täällä kymmenkunta, joista yksi luovutettiin sotakorvauksena Neuvostoliitolle vuonna 1948. 
Infotaulu kaipaisi 30 vuoden jälkeen uusimista

Muistomerkkihankkeesta vastasi aikoinaan Vehkalahden kotiseutulautakunta ja taiteilija Esko Ahlberg toteutti "Panttersilta" teoksen kunnianosoituksena menneiden sukupolvien laivanrakentajille vuonna 1988. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita