perjantai 16. marraskuuta 2018

Hamina / Juutalaisten hautausmaa

Suomi on maa, missä on monia eri kansallisuuksia ja uskontokuntia nykyään. Näin on ollut aiemminkin ja se näkyy myös hautausmailla. Viipurissa, joka oli aikoinaan kenties kansainvälisin kaupunkimme, sijaitsi juutalaisten hautausmaa, jonka esittelimme taannoin. Tänään vuorossa on toinen vastaava, tällä kertaa Haminan Pampyölissä, aivan eilen esittelemämme ortodoksisen hautausmaan vastapäätä metsäalueella.
Juutalaisten hautausmaa on aidattu. Milloin ja kenen toimesta?

Juutalaisten hautausmaan faktatiedot ovat kadonneet aikojen kuluessa, eikä hautausmaa ole enä käytössä, tosin ei siellä olisi tilaakaan. Haudatkin ovat melkoisen vanhoja ja ilmeisesti vainajien omaiset eivät vastaa niiden ylläpidosta. Tietääkseni Haminan seudun Suomi-Israel yhdistys ry siivoaa hautausmaan alueen kerran vuodessa. 
Hautakivi vuodelta 1847

Haudat ovat riveissä



Haudat, joita on 19 kappaletta, ovat vanhoja ja niiden lisäksi alueelta löytyy muistokivi, joka on ilmestynyt paikalle vasta 1950-luvun jälkeen. Kenen toimesta se on sinne ilmestynyt, on täysin hämärän peitossa. Edes maanomistaja ei osaa kertoa hautausmaan historiasta paljoakaan....

Hautausmaa kuuluu alueella, jonka Venäjä valloitti Ruotsilta vuonna 1743. Juutalaisia sotilaita, jotka siis kuuluivat Venäjän armeijaan, alkoi saapua Suomeen keisari Nikolai I aikana. Hän otti käyttöön vuonna 1827 kantonistijärjestelmän, joka määräsi juutalaisten asevelvollisuusajan 25 vuodeksi! Kyseinen järjestelmä lakkautettiin välittömästi Aleksanteri II aloittaessa Venäjän keisarina 1856.
Juutalaisten hautausmaan muistokivi

Merkitsevätkö kivet muistokiven päällä jotakin...

Hautausmaalla on siis muistokivi, josta ei sen kummempaa tiedetäkään. Siinä on kuitenkin Daavidin tähti ja lyhenne P.N, joka tarkoittaa "tässä lepäävät". Lisäksi siinä on teksti:"Täällä lepäävät Nikolai I:n armeijan sotilaita, jotka koko elämänsä aikana olivat uskollisia juutalaisuudelle".

Tästä kohteesta olisi hienoa tietää lisääkin....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita