tiistai 27. marraskuuta 2018

Pyhtää / 1918 punaisten muistomerkki

Suomen sisällissota päättyi 100 vuotta takaperin ja nyt tämän vuoden aikana sitä onkin muisteltu ihan huolella. Kaikissa medioissa on nostettu asia esiin ja niin mielestäni pitikin nostaa. Tuona verisen ajanjakson uusiutumista tuskin kukaan Suomessa toivoo, mutta kyllä sen eteen onkin tehty paljon töitä. Vaikka tällä hetkellä ei ole yhtään asiaa, joka mielestäni saattaisi saada valloilleen samankaltaisen vihanpurkauksen, niin silti jotenkin arvostan noiden miesten halukkuutta uhmata virallista valtiota ja järjestysvaltaa. Tuntuu, että noiden aikojen idealismista ei ole jäljellä mitään ja aatteena työväenaatekin alkaa olla hiipumassa.
Pyhtään Korkeaharjun hautausmaa

Nyt olisikin mielestäni uusien ajatusten sekä ihanteiden vuoro nousta esiin ja toivottavasti löytäisimme sieltä hienoja ajatuksia, joiden puolesta voisimme työskennellä rinta rinnan, eikä nykyiseen malliin, missä vesitetään kaikki ajatukset, koska ne eivät edustamalleni ryhmälle sovi. Eikö lopultakin voitaisi aloittaa työskentelemään tämän maamme eteen, eikä lukittautua oman äänestysporukan toivomusten toteuttamiseen? Mielestäni tälle olisi ihan hiton kova tilaus...
Muistomerkki on keskellä hautausmaata

Punaista graniittia, kuten kaikki punaisten muistomerkit

Muistomerkki sijaitsee joukkohaudan paikalla. Kuulemma alue oli perimätiedon mukaan melko iso

Mitä nuo uudet ajatukset voisivat olla? Vastuullinen ympäristön- ja taloudenhoito, ihmisläheisen demokratian kehittäminen, lähimmäisistä huolehtiminen ja paluu entisten aikojen yhteisölliseen ajatteluun, missä toimittaisiin yhteisen hyvän eteen, eikä tuijotettaisi omaan napaamme. Ainakin itse haluaisin jättää perinnöksi tuleville polville Suomen, missä jokaisella olisi oma tärkeä roolinsa, eikä pieni porukka hoida asioita kysymättä kansalta todellista mielipidettä vaikkapa kansanäänestyksellä. Luulisi senkin näin nykyaikana onnistuvan melkoisen helposti netin kautta, kunhan ei lasketa venäläisiä hakkeroimaan tuloksia.

Tällaisen yhteisöllisen ajattelun tulosta on myös tämän päiväinen muistomerkkimme Pyhtään Korkeaharjun hautausmaalla, minne on vuonna 1979 paljastettu työväenjärjestöjen toimesta vuoden 1918 työväenluokan puolesta taistelleiden muistolle oma punagraniittinen muistomerkki. Kivi on paljastettu paikalle, missä oli kuulemma aikoinaan iso joukkohauta, mihin oli ilmeisesti haudattu pyhtääläisiä ja Ahvenkosken kiivaissa taisteluissa menehtyneitä punaisia.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita