maanantai 15. huhtikuuta 2019

Pietari / Avaruusmuseo

No niin, eilen olikin ihan mielenkiintoinen vaali-ilta. Aikapitkälle meni, kuten itsekseni olin ennustellut. Demarien massiivinen vaalivoitto jäi tekemättä ja syyksi sanoisin, että joka kerta kun Antti Rinne avaa suunsa, niin tuhat äänestäjää katoaa. Vasemmiston kommentointi että kansa haluaa muutosta, on vähän turhaa, koska vasemmistovetoista hallitusta ei kukaan kuitenkaan halua nousevien verojen takia. Oma veikkaukseni tulevasta hallituksesta onkin jo pitkään ollut KOK, PS, Keskusta ja RKP. Katellaan pitääkö ennustus paikkansa, mutta nyt tärkeämpiin asioihin!

Tämä on Willimiehen jäljillä blogin kirjoitus numero 1614 ja nyt on pakko sanoa, että tämä on mielestäni ehdottomasti blogin kiinnostavin kohde tähän mennessä! Minulla tuskin koskaan on rahaa lähteä Amerikkaan Nasan paikkoja koluamaan, mutta onneksi kolmen tunnin automatkan päässä Lappeenrannasta löytyy paikka, mikä saa minut vieläkin kaiholla muistelemaan viime kesäistä päivää. Syynä reissuun oli, että olin poikani kanssa katsomassa Pietarissa futiksen MM-kisoja ja aikaakin oli ruhtinaalliset neljä yötä ja viisi päivää....Jatkossa katselemme näitä reissukuvia ainakin viikon ajan!
KARTOITUSSATELLIITI KOMETAN LASKEUTUMISMODUULI. Korkeatarkkuuksiset stereovalokuvia, jotka saatiin kohdemittauksella, käytettiin maanpinnan muotojen määrittämisessä topografisia karttoja valmistettaessa ja digitaalisten mallien luonnissa mistä tahansa alueesta, ilman maan päällä tapahtuvaa työtä. Yhteensä varustettiin ja laukaistiin 21 Kometa-avaruuslaitetta. Ensimmäinen laukaisu tapahtui 18.2.1981, jolloin laukaistiin Kosmos-2415. Kaikki laukaisut tapahtuivat Baikonurin avaruustukikohdasta Sojuz-U -kantoraketin avulla.

Edellinen kuvateksti liittyy tähän museon edustalla olevaan laskeutumismoduuliin



Moduulin asbestipinta? on ottanut vähän osumaa ja tulta palatessaan maan ilmakehään

Rakettimoottoreita vitriinissä. Nuoli ohjaa museoon....

Ei tätä paikkaa voi olla löytämättä

Meikäläinen ei yleensä paljon hymyile, mutta nyt on pientä yritystä....

Museo on nimetty Valentin Glushkon kunniaksi

Nevajoen rannalla sijaitsee Pietari-Paavalin linnoitus, missä sijaitsee avaruusmuseo. Jotenkin tuntuu sijoituspaikkana melkoisen hölmölle, mutta itse asiassa täältä sai alkunsa avaruuskilpailu, joka huipentui ensimmäisten ihmisten kävelyyn kuunpinnalla. Kilpailu toimivasta raketista käynnistyi Amerikassa ja Saksassa samanaikaisesti. Neuvostoliitto oli kuitenkin mukana kilpailussa jo vuodesta 1924 lähtien, jolloin tässä nykyisessä avaruusmuseorakennuksessa aloitti toimintansa GIRD eli Reaktionpropulsion tutkimusporukka. Lähes kokonaan vailla tukea ryhmä joutui lähes piileskelemään näissä tiloissa, koska sen toiminta katsottiin jonninjoutavaksi päättäjien taholta.
Rakettimiehet ovat saaneet rintakuvansa museoon

Alkuaikoja

Pienestä tuo homma on lähtenyt liikkeelle

GIRDin tutkimusosasto


Jonkun raketin koko tuli selväksi tästä mallista

Suurenee, mutta tällä ei vielä avaruutta valloitettu

Alkuaikojen viritelmiä

Vostok

Ryhmän päällikkönä toimi Mihail Tikhonrarov, jonka suunnittelema GIRD 09-raketti nousi aina 400 metrin korkeuteen. Tuolloin elettiin vuotta 1933, joten vielä oli matkaa kuuhun saakka, mutta olivat kuitenkin oikealla tiellä. Samassa ryhmässä muuten toimivat rakettimoottorispesialisti Valentin Glushko sekä Sergei Korolev, joka toimi projektin pääinsinöörinä ja joka myöhemmin vastasi koko Neuvostoliiton avaruusprojekteista. Ennen jättionnistumisia he kuitenkin suunnittelivat raketin nimeltä "projekti 212", mikä oli täydellinen fiasko.
Varasputnik, jos ensimmäinen ei olisi toiminut

Selfie, karjalaisittain minuska, Sputnikin äärellä

Ei se kummoiselta näytä, mutta Sputnikin tarina elää vielä idän Sputnikeissa eli SaiPassa

Sankarimirri, joka uhrasi henkensä avaruustesteissä

Apinalle suunniteltu kapseli.....sekin menehtyi sankarillisesti

Sputnikin jälkeläinen

Neuvostoliitto tai paremminkin Stalin piti näitä rakettimiehiä liian akateemisina ja neuvostokansan vastaisina. Edessä oli pakkotyöleiri, mutta melko pian Stalin heidät vapautti, koska Saksan rakettiase ja sen mahdollisuudet paljastuivat neuvostoliittolaisille. Nyt tähän saksalaisten haasteeseen piti vastata! Avaruus- rakettikilpa vauhdittui sodan jälkeen kun venäläisten käsiin jäi saksalaisia V1 ja V2 raketteja sekä insinöörejä, jotka laitettiin töihin uudelle isännälle.
Rakettimoottorit ovat insinöörityön taidonnäytteitä


Jäisi meikältä rakentamatta


Alaosa koostuu kosmonauttien aterioista

Tästä alkoi kehityskulku, joka johtaa Sputnikiin, Juri Gagrinin avaruuslentoon ja kansainväliseen avaruusasemaan sekä mitä hittoa vielä tulevaisuudessa tuleekaan tapahtumaan? Onhan tämän vuonna 1973 avatun museon, virallisesti Kosmonautiikan ja rakettitekniikan museo, vähän propagandatyylinen, mutta hemmetti, minä tykkäsin... Missä muualla näkisin Sputnikin, Sojuzin kapselin, raketteja ja rakettimoottoreita, jotka suunniteltiin pääosin Leningradissa. Osa niistä oli kopioita saksalaisten V2-raketeista ja monet parannettuja versioita. Toki omaakin tuotantoa on rutkasti esillä ja olipa paikalla myös moduuli, missä oli avaruus-WC. Vinkeän näköinen paikka!
Avaruushuussi

Eiköhän tuota osaisi käyttää....

Museon peräosassa on moduuli, joka on kiertänyt maapalloa

Näille reissuille pitää pukeutua vähän erikoisemmin

Willimies valmiina lähtöön, jos kutsu käy

Kutsuisivat jo.....

Kosmonautti avaruuspuvussa

Moduuli, ikkunoista kattelin sisälle ja totesin, että laihtua pittää....

Tämä paikka kannattaa käydä Pietarin visiitillä kurkkaamassa

Tätä kohdetta uskallan suositella kaikille Pietarin kävijöille, vaikka avaruushommat ei kiinnostaisikaan. Minuun vain jotenkin tarttui nuorena poikana tarttui avaruusinnostus. Olisiko 21.7.1969 ollut elämäni yksi suurista käännekohdista, kun katselime kuuhun laskeutuvaa avaruusrakettia vanhempieni kanssa radion suoran lähetyksen pauhatessa taustalla. Tuo hetki on melkoista nostalgiaa, mutta niin se vaan tämä museoreissu nosti minulle uudelleen nostalgian pintaan...

Lopuksi linkki blogin karttaan, joka tosin löytyy blogistakin ja ihan googlaamallakin. Karttaa saa linkittää eteenpäin, tietenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita