tiistai 16. huhtikuuta 2019

Pietari / Pietari-Paavalin linnoitus

Eilinen oli vähän etuottoa tähän päivään. Avaruusmuseohan sijaitsee Pietari-Paavalin linnoituksessa, millä on oma sotaisa historia ilman taisteluita tosin. Linnoituksen rakentaminen alkoi Pietari Suuren mahtikäskyllä 16.5.1703 ja syynä oli suuri Pohjan sota. Nevajoen saarelle nimeltä Jänissaari alkoi nousta puinen linnoitus, jota suomalaisiakin oli rakentamassa jouduttuaan sotavangeiksi. Moni menetti henkensä rakenustöiden aikana, etenkin vuosina 1706 - 1740, jolloin puinen linnoitus korvattiin kivimuurein ja alueen rakennuskantakin rakennettiin.
Pietari-Paavalin linnoitus Nevan sillalta kuvattuna

Linnoituksen muurit ovat auringonottajien luvattu paikka

Korkein huippu kuuluu katedraaliin ,minne Romanovit on haudattu

Jänissaaren jänis tolpan nenässä

Läheisen baarin pihassa oli Suomen lippu tangossa, joten pitihän se käydä....

Linnoituksen sisääntulon sillalla. Poikaani ei paljon hymyilytä

Portti vuodelta 1740


Sisällä oli toinen portti ja kaksipäinen kotka vartiossa

Koko Jänissaari on linnoitettu

Linnoitus menetti tietyllä tavalla merkityksensä jo melko varhain, kun huomattiin, että Retusaari oli paljon paremmassa paikassa ja sinne saisi ison sataman Venäjän laivastolle. Näin kun Kronstadt linnoitettiin, niin Pietari - Paavalin linnoitus muuttui poliittisten vankien säilytyspaikaksi. Istuipa jopa Rasputinkin täällä vankina odotellen aikoja parempia. Myöhemmin linnoituksella oli oma roolinsa vallankumouksissa ja unohtaa ei sovi, että se on Pietari I lähtien toiminut Romanovien hautapaikkana.



Maailman komein lipunmyyntikioski? Alkuperäinen tuhoutui 1941 saksalaisten toimesta, mutta rakennettiin 1950-luvulla uudelleen

Sisällä oli Pietari Suuren tekemän veneen replica


Ilmeisesti vene on vahva, koska se oli täynnä rahaa


Nykyisin koko linnoitusalue on museona ja sieltä löytyy vankilamuseo, kidutusmuseo ja paljon muitakin museoita, joissa emme kerenneet poikani kanssa käydä. Alue on yllättävän suuri ja kaikkea ei vaan jalkaisin jaksa...  

Lopuksi linkki blogin karttaan, joka tosin löytyy blogistakin ja ihan googlaamallakin. Karttaa saa linkittää eteenpäin, tietenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita