lauantai 13. huhtikuuta 2019

Miehikkälä / Haasiankankaan ilmavalvontatorni

Willilady saa luvan tarinoida tästä paikasta....

Millainen on joka tytön unelma ihanasta lomapäivästä? No tietenkin se, että ensin valitaan yksi kesän harvoista paahtavan kuumista ja hiostavista päivistä  ja suunnataan suuren tuntemattoman metsikön uumeniin vieraaseen kaupunkiin. Jätetään auto ja lähdetään samoilemaan ympäriinsä miehenkorkuisessa ryteikössä, ja jottei homma kävisi liian helpoksi, valitaan kohde, joka sijaitsee aivan hemmetin korkean vuoren huipulla äärimmäisen vaikeakulkuisessa maastossa. 
Haasianvuoren ilmavalvontatornin laatta

Löytyihän se pienen hikoilun jälkeen

Tällä paikalla oli torni. Yksi rauta-ankkuri jäljellä

Nautinto ei todellakaan olisi täydellinen, jollei mukaan kuuluisi mustanaan pörräävä parvi paarmoja, jotka suorastaan himoitsevat hikisten samoilijoitten seuraan. Mukaan ei missään tapauksessa muisteta ottaa minkäänlaista juotavaa, päähinettä tai muita apuvälineitä. Loputtoman pitkältä tuntuneen hortoilun jälkeen huomataan, että kohdetta ei todellakaan löydy siitä kohdasta, missä sen olisi kartan perusteella olettanut olevan, vaan on vyöryttävä vuorelta alas ja noustava viereiselle huipulle. Viimein nilkka muutaman kerran nyrjähtäneenä löydetään oikea paikka, josta jopa löytyykin jotain!

Vaikkapa Miehikkälän Haasiankankaan ilmavalvonnan muistolaatta, kuten tällä kertaa. Niin uskomatonta! Niin hienoa! Vaikka eksymisen mahdollisuus on jo hetken häivähtänyt mielessä,  sen kirotun pusikon keskeltä löytyy kiiltävä ja komea musta marmorinen muistolaatta, joka saa pysähtymään ja oikeasti miettimään, mitä kaikkea täällä onkaan tapahtunut sodan aikaan. Silloin ei ole ollut aikaa valittaa. Ei aikaa miettiä omia vaivojaan. Kaakonkulman lottaperinneyhistys ry:n pystyttämän laatan ansiosta tälle syrjäiselle paikalle on tullut merkitys. Se ei ole enää pelkkää ryteikköä, vaan paikalla on ollut tärkeä tehtävänsä menneisyydessä.

Pysähdytään mietteliäinä vuoren huipulle katselemaan edessä avartuvaa maisemaa ja miettimään, kuinka kauas täältä on nähnytkään. Otetaan kuvia kohteesta ja huidotaan toisella kädellä paarmoja ja tökätään vahingossa myös matkakaverin silmään. Horjahdellaan rinnettä alas takaisin autolle, pyyhitään hiki otsalta ja todetaan, ettei sitä juotavaa todellakaan tullut mukaan. Ja jatketaan seuraavalle kohteelle.

Miksi tällaista kotimaan matkailua ei harrasteta enempää, kysynpä vaan!

No, lisään tähän lopuksi vielä pari fakta tietoa Haasianvuoren ilmavalvontatornista. Paljastustilaisuus pidettiin 5.9.2009 ja puheen piti kunnanhallituksen puheenjohtaja Keijo Rinnesalmi. Kuten Taarinvuorellakin, niin   aloitteen laattojen hankinnasta oli tehnyt Kaakonkulman Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Terttu Ravi. Valmisteluissa Ravia
avusti taiteilija Veijo Huopainen.

Lopuksi linkki blogin karttaan, joka tosin löytyy blogistakin ja ihan googlaamallakin. Karttaa saa linkittää eteenpäin, tietenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita