Viipurissa Salakkalahden rantamilla sijaitsee rakennus, jonka menneisyys huokuu historiaa. Se on yli sadan vuoden aikana kokenut kaikenlaista ja siksipä sen seinään on kiinnitetty muistolaatta V.I.Leninin vierailustakin, mutta kuinka kaikki alkoi?
Frans Ehrenburg halusi rakennuttaa hotellin Salakkalahdelle. Suunnitelmat tilattiin Fredrik Odenwallilta ja lopulta komea kolmekerroksinen hotellirakennus valmistui vuonna 1879. Hotellilla oli samanniminen edeltäjä, mutta nyt haluttiin tehdä Viipurin laadukkain majoituspaikka ja siinä onnistuttiinkin. Rakennus huokui hauskanpitoa ja mukavaa yhdessäoloa, mistä osaltaan vastasi Viipurin lauluveikot, jotka järjestivät hotellissa konsertteja ja hauskanpitoa.
Kunnostettu hotelli Belvedere |
Historianlehdille hotelli nousi vuonna 1906. Kyseisen vuoden heinäkuussa keisari Nikolai II hajotti duuman ja osa sen jäsenistä piti omaa kokoustaan Hotelli Belvederessä. Nämä paikalla olleet duuman edustajat antoivat lopun julkilausumaksi ns. Viipurin manifestin, jonka keskeinen sanoma oli Venäjän kansalle, että vastustakaa hallitusta passiivisella vastarinnalla. Väkivallan tekoihin kansaa ei yllytetty.
Kolme kerrosta historiaa vuodelta 1879 |
Duuman jäsenten poistuttua Belverestä, saapui paikalle V.I.Lenin vaimonsa Nadezda Krupskajan kanssa. He asustelivat elokuussa 1906 pari viikkoa hotellissa keskittyen samalla toimittamaan uutta sanomalehteä Proletarija, jonka ensimmäinen numero ilmestyi 21.8.1906. Täältä kuitenkin Lenin jatkoi matkaansa, jättäen kuitenkin oman jälkensä hotellin historiaan. Juuri tämän ajanjakson muistoksi rakennuksen seinään on kiinnitetty muistolaatta, joka kertoo: " Täällä, entisessä hotelli Belverderessä, elokuussa 1906 pysähtyivät (yöpyivät) V.I.Lenin ja N.K.Krupskaja bolshevikkien Proletaarit-sanomalehden julkaisemisen yhteydessä."
Kivinen muistolaatta kertoo Leninin vierailusta |
Tämän vaiheen jälkeen hotellitoiminta jatkui entisellään, kunnes historian tuulet alkoivat jälleen puhaltaa.... Ensimmäinen maailmansota puhkesi ja hotelliin asettui Suomen alueelle sijoitetun Venäjän 42. erillisen armeijakunnan esikunta, muuttaen hotellitoiminnan armeijan päämajaksi. Venäläisten poistuttua Viipurista, sen tilalle tuli huhtikuussa 1918 Helsingistä paennut punaisten kansanvaltuuskunta, joka otti hotellin punaisten viimeiseksi sisällissodan päämajaksi ennen kuin edessä oli pakoretki Pietariin.
Noiden aikojen jälkeen rakennus on toiminut hotellina, asuntoina ja liiketiloina. Nykyisin se toimii asuntoina, mutta alakerta on liiketiloja. Mikäs täällä on toimiessa, kun venäläiset kunnostivat rakennuksen kesällä 2018 Viipurin 725-vuotisjuhlallisuuksien takia.
Lopuksi linkki blogin karttaan, joka tosin löytyy blogistakin ja ihan googlaamallakin. Karttaa saa linkittää eteenpäin, tietenkin!
Lopuksi linkki blogin karttaan, joka tosin löytyy blogistakin ja ihan googlaamallakin. Karttaa saa linkittää eteenpäin, tietenkin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita