tiistai 2. huhtikuuta 2019

Kotka / A.S.Popovin muistolaatta Kuutsalossa*

Joskus tässäkin työssä kokee ilon ja onnen hetkiä! Yksi sellaisista kohtasi minua tämän talven aikana, jolloin yritin kaikkeni saadakseni tämän kohteen blogiini. Olin jo lähes luovuttanut tämän kohteen suhteen ja tutkailin jopa laivojen lähtöaikoja tänne Kotkan Kuutsaloon. Vaan, eipä tarttenut lähteä, vaikka tänne olisin päässytkin yhteysaluksella kesäaikaan.

Löysin monesta eri lähteestä maininnan, että Kuutsalosta löytyy A.S.Popovin muistolaatta, mutta missään ei ollut kuvaa siitä. Hemmetti, kun tarpeeksi yrittää, niin löytyihän se kuvakin lopulta ja kuvaajan yhteystiedotkin. Kyseessä on toinen bloggari, joka pyörittää netissä blogia Ajatuksia mereltä omalla kotisivullaan. Hän myös asuu Kuutsalossa, joten olipa melkoisen osuva löytö.
Autionkylänvuoren huipulla tehtiin historiaa vuonna 1900 (Kuva Laura Hyvönen)

Tällä kertaa kuvat ovat kohtuullisen uunituoreita, koska sain valokuvat Laura Hyvöseltä 27.3.2019, mutta kuvat on otettu elokuussa 2018. Pakko vielä kerran sanoa, että onneksi olen luonteeltani kohtuullisen peräänantamaton, koska muuten olisin tämän kohteen osalta lannistunut jo aikapäiviä takaperin....

Olen blogissani jo aiemmin esitellyt kaksi A.S.Popoviin liittyvää kohdetta. Molemmat kohteet sijaitsevat Kotkan Isopuistossa. Sieltä löytyy Popovin rintakuva sekä Popovin muistolaatta. Noista aiemmista julkaisuista voitte lukaista, miksi venäläinen Popov on niin tärkeä henkilö kuin oli? Hienoa kuitenkin, että Kuutsalossa on vielä kolmas muistolaatta, koska ainakin minun mielestäni hän on sen ansainnut. Jos viestien lähettäminen langattomasti ei ole mitään, niin olisiko meillä olemassa edes radiota tällä hetkellä?
Tältä paikalta lähetti venäläinen fyysikko A.S.Popov ensimmäisen langattoman lennätinsanoman 1900 Suursaareeen
(Kuva Laura Hyvönen)

Joka tapauksessa tämä Kuutsalon muistolaatta löytyy Autionkylänvuorelta, minne ei kuulemma ole minkäänlaista opastusta ainakaan vielä. Juuri tältä paikalta lähti siis ensimmäinen langaton viesti koko maailmassa panssarilaiva General-admiral Apraksin avuksi vuonna 1900. Paikka siis suorastaan huokuu historiaa ja veikkaanpa, että minä aion tulevaisuudessa käydä itsekin tällä paikalla. Nyt kuitenkin Hyvösen Lauran ansiosta vältin tuon reissun ja voin käyttää sen ajan muihin kuvausreissuihin, joita onkin melkoisesti tänä suvena tiedossa....

Ai niin, muistomerkin tekijää ja paljastamisajankohtaa en tiedä vieläkään....

Lopuksi linkki blogin karttaan, joka tosin löytyy blogistakin ja ihan googlaamallakin. Karttaa saa linkittää eteenpäin, tietenkin!

Päivitys 14.6.2019
Muistolaatta lienee vuodelta 1970, kuten alapuolella oleva lehtileike todistaa...

1 kommentti:

  1. Kiitos kuvasta ja tiedoista, kävin Kotkassa, mutta sieltä ei tietoja löytynyt! Lasse

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita