tiistai 9. huhtikuuta 2019

Miehikkälä / Lähtöasema

Eilen oli kiireinen päivä! Aluksi piti rientää töihin, missä odotti lyhyt työpäivä. Se oli ohitse klo 10.15, minkä jälkeen hurautin autolla Joutsenoon. Auto korjaamolle, jotta se kestäisi kasassa vielä tämän kesän kesän reissut. Remontiin menneen ajan hyödynsin kävelemällä 6 kilometrin lenkin. Sen jälkeen auto kotiin, pöperöä ja taas takaisin Lappeenrantaan Kisapuistoon, missä osallistuin SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkasen ja päävalmentaja Tero Lehterän hiillostukseen viime kauden pettymyksestä. Johan siinä oli meikäläiselle tarpeeksi yhdelle päivälle....

Kiirettä piti aikoinaan Miehikkälän evakoillakin. Sota läheni vääjäämättä kohti Miehikkälää ja edessä oli pakollinen evakkomatka. Evakuointi aloitettiin 7.7.1944 klo 6.00 ja se koski 4460 miehikkäläläistä ja 4210 kotieläintä, joten edessä oli melkoinen operaatio. Evakot kokoontuivat Miehikkälän kirkonkylään, mistä löytyy myös tämä Lähtöasema muistomerkkikin Kunilan talon edestä. Täältä taival alkoi pitkin Taavetintietä aina Liikkalan rautatieasemalle, missä evakot lopulta nousivat juniin. 
Lähtöasema-muistomerkki sijaitsee Kunilan talon edessä

Matkanteko oli hidasta, koska lehmät piti lypsää ja muutenkin juna väisti kiireellisimpiä kuljetuksia rintaman suuntaan. Lopulta parin päivän reissaamisen jälkeen evakot pääsivät sijoituspaikkakunnilleen Paimioon, Piikkiöön, Marttilaan, Tarvasjoelle ja Pöytyälle. Täällä heitä ei kaikkia katsottu hyvällä, mutta onneksi he pääsivät takaisin koteihinsa pääosin lokakuun aikana. Silti matka oli henkisesti raskas, koska lähtiessä ei ollut tietoa, pääsevätkö he koskaan palaamaan koteihinsa. 
Tyylikäs toteutus

Tästä massiivisesta operaatiosta muistuttamaan paljastettiin Miehikkälän kirkonkylässä 16.7.2017 Kunilan talon edessä Lähtöasema-muistomerkki. Hankkeen puuhanaisena toimi Terttu Ravi, jonka kanssa olen tehnyt yhteistyötä ilmavalvontamuistomerkkien kanssa, mutta tomerana hän oli mukana tässäkin hankkeessa. 

Muistomerkki koostuu isosta kivestä, mihin on kiinnitetty reliefi, missä äiti pitää kiinni lapsensa kädestä, molempien raahatessa matkalaukkuja. Lisäksi muistomerkkiin kuuluu ison kiven edessä olevat viisi pienempää kiveä, mihin on kiinnitetty laatat kertomaan miehikkäläläisten evakkopaikkakunnista. Autenttisuuden takaamiseksi kivet on jopa noudettu noilta paikkakunnilta.
Evakkopaikkakunnat ovat saaneet nimikkokivet. Tässä Pöytyän kivi

Muistomerkki paljastettiin juhlallisesti kello 13.00, mutta itse tapahtuma alkoi jo aamulla jumalanpalveluksella, jonka jälkeen vierailla oli mahdollisuus nauttia hernerokkaa torilla. Lopuksi edessä oli vielä virallinen osuus Miehikkälän koulukeskuksessa, missä oli vuorossa musiikkia ja kerrontaa sisältävä Evakkoreki 2 -ohjelma, jossa esiintyvät Erkki Liikanen, Mika Huusari ja Pertti Araviita.

Lopuksi linkki blogin karttaan, joka tosin löytyy blogistakin ja ihan googlaamallakin. Karttaa saa linkittää eteenpäin, tietenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita