keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Pietari / Pietari - Paavalin katedraali

Pietari-Paavalin linnoituksen alueelta löytyy vuonna 1733 rakennettu katedraali, jonka suunnitteli Domenico Trezzin. Komeampiakin kirkkoja olen Pietarissa nähnyt, mutta onhan se komea tämäkin. Etenkin sen 122 metriä korkea kullattu torni on vaikuttava näky, joka näkyy kauas. Se oli viime sotien aikana sellainen maamerkki, että torni piti päällystää pressuilla, jotteivat saksalaiset voineet käyttää sitä tähtäyspisteenä tykistölleen.
Katedraali. Vasemmalla lipunmyyntotoimisto

Tornin huippu on 122 metriä korkealla


Ulostulo katerdraalista 

Katedraalin itäinen siipi, minne Nikolai II perheineen piti aluksi haudata

Sateisenakin päivänä populaa riitti....

Sisältä on pakko mainita aivan uskomattoman upea ikonostaasi, joka on kullattua puuta. Jotain suuntaa sen koristeellisuudesta antanee se seikka, että kahdelta käsityömestarilta kului neljä vuotta sen tekemiseen! Silti kaikkein vaikuttavin osa kirkkoa on vainajien sarkofagit. Tähän kirkkoon on näet haudattu kaikki Venäjän tsaarit puolisoineen aina Pietari Suuresta lähtien. Nikolai II perheineen haudattiin yhteishautaan, koska heidän hautapaikakseen tarkoitettu kappeli kirkon itäpuolella oli restauroinnin alaisena. Sovinnollisen venäläiskansallisen hautajaistilaisuudessa muistopuheen piti presidentti Boris Jeltsin.
Kirkon katto on komea

Ikonostaasin kuvaaminen oli hankalaa

Kultaa säästelemättä

Lisää kuvateksti


Selfie eli minuska, koska poika päällistelee taustalla



Valtaistuin


Pietari Suuren sarkofagi

Lisää kuvateksti





Viimeisimpinä katedraaliin haudattiin vuonna 1998 Venäjän viimeinen tsaari Nikolai II perheineen, lukuunottamatta Mariaa ja Alekseita. Heidän ruumiinsahan löydettiin vasta vuonna 2007 vajaan sadan metrin päästä muista keisarillisista uhreista. Heidän hautauksensa tänne katedraaliin on viivästynyt DNA-tuloksista, joita on riitautettu. Eiköhän se olisi jo aika saada heidätkin kunniallisesti hautaan perheensä luokse?
Viimeisen tsaarin viimeinen leposija

Muistokiven alle on haudattu keisarillinen perhe

Jokaiselle haudatulle on muistolaatta seinässä




Muistokivi

Muistokiven teksti venäjäntaitoisille



Hautapaikka on melkoisen vaatimaton

Asia selvisi minullekin

Jees, minäkin olin täällä

Toki Nikolai II perheen jälkeenkin on katedraaliin haudattu, koska Venäjän leskikeisarinna Maria Fjodorovna pääsi aikanaan vallankumousta pakoon ja kuoli Tanskassa vuonna 1928. Lopulta Tanska ja Venäjä sopivat hänen ruumiinsa siirrosta Tanskasta Venäjälle vuonna 2006. Tanskan laivasto toi Marian Kronstadtiin 26.9.2006, jolloin oli kulunut päivälleen 140 vuottaa siitä, kun Maria saapui ensimmäisen kerran Venäjälle Kronstadtiin. Täältä matka jatkui katedraaliin hänen miehensä Aleksanteri III viereen.  
Keisarillisia sarkofageja



Ainoat, joita ei ole tehty valkoisesta marmorista

Ristit kansissa

Leskikeisarinna on suosittu Venäjällä

Marian sarkofagi

Maria ja Aleksanteri III


Aleksanteri III sarkofagi

Aleksanteri II puolisonsa kanssa vierekkäin

Oma mielipiteeni katedraalista oli se, että komea paikkahan tuo oli. Kaikkien keisariilisten haudat olivat marmorisia sarkofageja, joiden yleisväri oli valkoinen. Ainoan poikkeuksen muodostivat   Aleksanteri II:n sarkofagi, joka oli vihreää marmoria ja hänen puolisonsa ruusunväristä marmoria.

Kaiken kaikkiaan paikka huokuu historiaa ja onhan se todettava, että useampi heistä menetti henkensä väkivaltaisesti. Sekin kertonee jotain heidän suosiostaan?

Lopuksi linkki blogin karttaan, joka tosin löytyy blogistakin ja ihan googlaamallakin. Karttaa saa linkittää eteenpäin, tietenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita