torstai 25. huhtikuuta 2019

Soanlahti / Sankarivainajien muistomerkki

Eilen roadtrippimme päätyi Soanlahdelle ja samalla tantereella jatkamme tänäänkin. Aivan vastapäätä eilen esittelemäämme luterilaisen kirkon muistomerkkiä sijaitsee Soanlahden sankarivainajien muistomerkki, minkä Soanlahtiseura pystytti vuonna 1992. Se ei ole pelkästään talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkki, koska siihen on lisätty myös vuoden 1918 sisällissodassa kaatuneiden kymmenen soanlahtelaisten nimet.

Heille pystytettiin juhannuksena 1920 pitkällisen odottelun jälkeen muistomerkki, joka paljastettiin suunnattoman väenpaljouden läsnäollessa. Tämä muistomerkki oli hoikahko obeliski, jonka huipulla oli kivinen pallo. Sen etusivulla oli Karjalan vaakuna ja sen alapuolella kymmenen kaatuneen nimet. Lisäksi siihen oli kaiverrettu teksiti: " Eestä lain vapauden ja isänmaan". Sama teksti löytyy nykyisestäkin muistomerkistä. 
Sankarihauta-alue on aidattu ja nurmikkokin leikattu

Niva kaseikossa

Soanlahden sankarihauta-alue on siisti

Soanlahden sankarivainajat 1918 ja 1939 - 1944

Nimet erottuvat

Paikalle oli tuotu seppele

Tuohelle kirjoitettu 


Tämä vapaussodan muistomerkki jäi paikoilleen, kun alue piti luovuttaa venäläisille talvisodan jälkeen. Suomalaisten palatessa Soanlahteen he huomasivat muutoksia! Karjalan vaakuna oli korvattu punatähdellä ja nimet vaihdettu venäläisiin kaatuneisiin. Nykyisin tämän vanhan muistomerkin sijainnista ei ole tietoa, mutta kuulopuheiden mukaan se olisi viimeksi toiminut siltapalkkina!!!
Soanlahden 1918 sankaripatsas venäläisten runtelemana kesällä 1941 (SA-kuva)

Onneksi Soanlahtiseura pystytti paikalle uuden muistomerkin näiden kolmen sodan uhrien muistoksi 1992. 

Vaan nyt kohti seuraavaa etappia.....Suistamoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita