perjantai 5. huhtikuuta 2019

Viipuri / Alexander Thesleffin hauta

Alexander Thesleffin hauta oli tarkoitus jättää pois blogista, mutta kun erästä toista kohdetta kuvatessani, se jäi reitille, niin julkaistaan nämäkin kuvat lyhyen kirjoituksen ohella. Itse en aluksi pitänyt tämän kyseisen sotilaan ja hallintomiehen hautapaikkaa kovinkaan tärkeänä, mutta perehtyessäni asiaan tarkemmin, niin olen valmis kääntämään takkini ympäri. Kyllähän kyseessä on merkittävä henkilö.
Alexander Thesleffin hauta Viipurin Lepolan hautausmaalla

Thesleff syntyi Viipurissa vuonna 1778 ja hänellä oli saksalaiset sukujuuret, vaikka hän olikin viipurilainen jo viidennessä polvessa. Sotilasura alkoi vuonna 1793 Nevan rykmentissä. Jo samana vuonna hän toimi Suomessa linnoitustöissä ja kanavanrakennuksissa. Täältä ura jatkui majoitusmestarilaitokseen, missä hän saavutti kapteenin arvon vuonna 1805. Samana vuonna hän oli kartoitustehtävässä Kiinassa ja Mongoliassa. Yksi hänen tärkeimmistä tehtävistään oli kartografia. 
Sotilaan ja hallintomiehen hautapaikka

Silti hän oli pääasiassa sotilas ja tehtävät kuljettivat häntä sotilaana rintamalta toiselle. Ranskaa vastaan hän soti 1807 ja vuodet 1808-1809 menivät Suomen sodassa, missä hän kunnostautui lukuisissa taisteluissa Savon ryhmän mukana. Palkinto olikin ylennys majuriksi. Napoleonin vastaiset taistelut toivat hänelle lisää kunniaa ja hän saavutti kenraaliluutnantin arvon vuonna 1826. Nyt olikin aika siirtyä hallintomieheksi sotarintamilta.
Thesleffin vaimo on haudattu samalle paikalle

Hallintotehtävät Suomessa lankesivat hänelle, vaikka hän ei osannut suomea eikä oikeastaan ruotsiakaan. Silti hänet määrättiin 1833 kenraalikuvernöörin apulaiseksi, joka oli aikansa toiseksi korkein virka Suomessa. Tätä tehtävää Thesleff hoiti kuolemaansa asti vuonna 1847, toimien välillä jopa pitkiä aikoja kenraalikuvernöörin tehtävässäkin. Näiden tehtävien lisäksi hän oli aloittamassa Saimaan kanava hanketta toimien rakennustoimikunnan puheenjohtajana. 
Plakaatti kertoo Thesleffin urasta

Kyllähän näillä ansioilla miehen hautapaikka on ansainnut oman esittelynsä. Lisäksi venäläisetkin arvostavat hänen ansioitaan ja kunnostivatpa hänen hautapaikkansa kesällä 2012 Borodinon taistelun 200-vuotisjuhlien kunniaksi. Niin, sielläkin Thesleff oli sotimassa Napoleonin armeijaa vastaan....

Lopuksi linkki blogin karttaan, joka tosin löytyy blogistakin ja ihan googlaamallakin. Karttaa saa linkittää eteenpäin, tietenkin!

2 kommenttia:

  1. Thesleff "eli" kuolemansa jälkeen anekdooteissa (osa 1 ja osa 2), joita selvitellessäni ihmettelin melko täydellistä unohtumistaan. Mutta nyt jälkikäteen sitten löysin blogistasi tämän ja Juustilan muistomerkin. Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Ainahan ansioitunut mies pari muistomerkkiä ansaitsee....

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita