maanantai 22. helmikuuta 2016

Hamina / Kaatuneiden upseerien muistopatsas

                                                         Adele "When we were young"

Maanantai....tuntuu siltä etten ole enää ihan nuori pojankloppi. Rankka töiden parissa vietetty viikonloppu  on nyt takana ja kroppaa pakottaa. No, tietääpähän olevansa elossa. Toki vielä pitää jaksaa punnertaa läpi tämän työviikon ja sitten on edessä viikon mittainen lepo, ellen taas kehittele jotain suurellista produktiota omaan suuruudenhulluun tapaani. Joka tapauksessa toisaalta olo on melkoisen kevyt yhdestä pikkujutusta, mikä toki vaikuttaa elämääni vielä pitkään. Joten hyvillä mielillä tässä voi jatkaa tätä bloggaamista ja työntekoa historian parissa monella eri tavalla. 

Yksi itselleni tärkeä terapiamuoto on tämän Willimiehen jäljillä blogin ylläpitäminen ja päivittäminen, mutta jotain uutta tähän touhuun pitäisi saada! Kun vaan tietäisin, että mitä tähän kehittelisin? Ehkä pitää etsiä lisää kiinnostavia luontokohteita ja ennen kaikkea blogin alkuperäiseltä alueelta Lappeenrannasta olisi hienoa löytää vielä jotain uutta. Vaan vähissä nuo hienot kohteet ovat, koska en omista venettä ja Saimaalle olisi hienoa lähteä kuvailemaan.... vaikkapa kivikautisia kalliomaalauksia. Tosin nekin on aika kattavasti jo toisten toimesta esitelty, joten lieneekö siinäkään mitään järkeä?
Muistomerkin sisällä on 4000 kaatuneen upseerin nimet talletettu jälkipolville

Salpa-linjan kohteita minulta toivotaan jatkuvasti lisää, mutta kun nekin ovat lähes aina samanlaisia riippumatta niiden sijainnista, joten en näe sen tuovan mitään lisäarvoa, ellen sitten löydä jotain aiemmin esitellystä poikkeavaa? Ehkä tähänkin aiheeseen pitää perehtyä vielä tarkemmin, jos vaikka löytyisi jotain kiinnostavaa....

Vaan nyt höpinät sikseen ja jatketaan sotaan liittyvien muistomerkkien esittelyä Haminasta. Esittelyvuoroaan on jo jonkin aikaa odotellut Haminan Reserviupseerikoulun pihamaalta löytyvä viime sotien kaatuneiden upseerien muistomerkki. Tämä lienee ensimmäinen esittelemäni upseereihin liittyvä muistomerkki. Nämä kaverit sen ovatkin ansainneet, jos ketkä.
Kaatuneiden upseerien muistopatsas

Valitettavasti juuri tämän monumentin kohdalla alkoi kameran muistikortti ilmoittaa olevansa täynnä, joten kohde jäi ehkä vähän huonosti kuvatuksi. Täydennystä kuviin lienee luvassa ensi suvena? Kaikesta huolimatta näillä mennään!

Haminan RUK:n pihamaalta löytyvä muistomerkki oli tarkoitus pystyttää välittömästi sotien jälkeen, mutta aika vaati toisenlaisia panostuksia ajalle, vaivalle ja rahalle. Niinpä se nousi nykyiselle paikalleen vasta vuonna 1957, jolloin paikalla oli koko Suomen eliitti presidentti Urho Kekkosta myöten. 

Ennen patsaan julkaisemista kaikelle kansalle, sen eteen oli tehty paljon työtä. Patsaan suunnittelua ja varojen hankkimista oli perustettu patsasvaliokunta, joka saikin tehtävänsä hoidettua. Toimikunta myös valitsi patsaan suunnittelukilpailun voittaneen taiteilija Kalervo Kallion toteuttamaan muistomerkin. Itse asiassa toteuttamisvaiheessa oli mukana myös kaksi upseerioppilasta, joiden kasvonpiirteet ikuistettiin patsaan upseerien kasvoiksi. Valitettavasti nimet ovat kadonneet kaiketi historian hämärään.

Muitakin talkootöitä teetettiin upseerioppilailla, koska heidän osakseen jäi tehdö patsaan perustukset ja huolehtia patsasta ympäröivistä istutuksista. En ole aivan varma, vaikka armeija vastaisi edelleenkin näistä asioista. Mistäpä sitä halvemmalla saisi työvoimaa riittävästi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita