lauantai 20. helmikuuta 2016

Hamina / Suojeluskunta ja Lotta Svärd

                                           Ile Kallio big rock band "Shook up"

Viikko on kääntynyt paremmalle puolelle, koska nythän viikonloppu! Tämä viikko menikin aika hektisissä tunnelmissa töiden suhteen ja samaa lienee luvassa ensi viikoksikin. Onneksi sen jälkeen alkaa viikon mittainen loma, jolloin aion tehdä jotain älykästä. Aion nimittäin järjestellä tämän blogin neljän eri tilin alla olevat valokuvat samaan paikkaan. Saan kaiketi ensimmäisen kerran liki vuoteen tietää, että montako kohdetta voin vielä esitellä näillä aiemmin ottamillani valokuvilla? 

Minulla on ilmeisesti liki 30 gigatavun edestä valokuvia reissuilta ja lisää on tulossa ensi suvena kaiketi samanlainen pläjäys. Vaatii melkoista kikkailua välillä näiden valokuvien kanssa, jotta saan pidettyä kaiken hallinnassa. Rahallahan tuota talletustilaa saisi ostaneen lisää, mutta mistäs sitä köyhä duunari sellaiset rahat saisi, kun ei tuota apurahaakaan ole kuulunut lukuisista yrityksistä huolimatta. Ehkä joskus nuo rahakirstun vartijat antavat rahaa tällaiseenkin historiaprojektiin?

Koska suuret rahat ovat vielä saamatta, niin jatketaan näillä omalla surkealla kameralla otetuilla kuvilla. Tällä kertaa digikamerani muistikortille on tallentunut valokuvat Haminan Puistotalosta, missä nykyisin toimii paikallinen musiikkiopisto. Koska musiikkiopistossa ei ole mitään historiallista, niin pitää mennä tämän rakennuksen historiassa jokunen vuosikymmen taaksepäin.
Haminan puistotalo

Tämä rakennus on näet rakennettu jo vuonna 1884 Karl August Wreden suunnitelmien mukaan. Alkuperäisestä käyttötarkoituksesta en ole aivan varma, mutta koska sitä on laajennettu jo vuonna 1892 Waldemar Aspelinin toimesta, niin veikkaan sen toimineen alussa hotellina. Myöhemmin sen tiloihin majoittui Ruotsalainen Seuraklubi. 
Puistotalon seinässä on muistolaatta

Kuten lähes kaikissa rakennuksissa, niin myös tämän rakennuksen käyttötarkoitus on muuttunut vuosien varrella useasti. Niinpä tässäkin rakennuksessa toimi paikallinen Suojeluskunta ja Lotta Svärd yhdistys ennen sotia. Tarkat vuodet heidän hallinnalleen oli vuodet 1920 - 1944. Olisivat kaiketi halunneet jatkaa omistajuuttaan pidempäänkin, mutta kyseiset järjestöt piti lakkauttaa vuoden 1944 rauhansopimuksen ehtojen mukaisesti. Kenelle omistus siirtyi sotien jälkeen, on minulle tuntematonta historiaa.... Uskallan ainoastaan arvailla myöhemmästä ajasta, että koska muistolaatta on kiinnitetty seinään 31.7.1944, niin tuolloin on kenties kulunut 50 vuotta Suojeluskunnan ja Lottien toiminnan päättymisestä. 
Maanpuolustusjärjestöt ja Hamina-seura ovat hankkineet laatan seinään

Onneksi täällä Haminassa kuten muuallakin muistetaan kiinnittää muistolaattoja kertomaan menneistä ajoista ja talojen sotilaallisesta käyttötarkoituksesta.

1 kommentti:

  1. Tässä tiedot Puistotalon vaiheista vuoden 1944 jälkeen:
    Suojeluskunta luovutti talon Haminan kaupungin omistukseen 1944 ja kaupungin virastot toimivat siinä ainakin vuoteen 1948, jolloin uusi kaupungintalo valmistui. Pikkuhiljaa Haminan Työväenopiston (myöh. Kansalaisopiston) toimintaa siirtyi sinne ja vuodesta 1952 lähtien Puistotalo jäi kokonaan Kansalaisopiston käyttöön. Vuodesta 1962 lähtien tiloissa on toiminut myös Kotkan seudun musiikkiopiston Haminan osasto. Vuonna 1993 Kansalaisopisto muutti talosta ja se jäi kokonaan musiikkiopiston käyttöön. Vuonna 2000 valmistui kaupungin teettämä mittava peruskorjaus, jossa tilat muutettiin musiikkiopiston tarpeita vastaaviksi.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita