keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Kouvola / Sotien 1939-1944 lentoturmien uhrien muistomerkki

                                               Hooters "500 miles"

Onpahan ollut taas päivä kaikkine käänteineen niin töissä kuin kotosallakin. Joskus sitä ei vaan tiedä mistä tuulee, niin mitäpä silloin  tekee suomalainen mies? No tietenkin ryhtyy tekemään töitä, kuten minä. Korjailin eiliset maalaussotkut pois, kannoin autotalliin turhat hilkkeet ja virittelin uudet ovenkahvat paikalleen. Siihen päälle kun vielä raapustaa yhden tarinan, niin eiköhän tästäkin päivästä selvitä kunnialla läpi....
Kaatuneille sankarilentäjille pystytetty muistomerkki Utissa

Vastaavia tuulia, joskus myötäisiä ja joskus vastaisia, kohtasi myös suomalaiset taistelulentäjät viime sotien aikana. Lukuisista urotöistä huolimatta kaikkien kohtalo ei ollut nähdä sodan viimeistä päivää, vaan heidän lentonsa päättyivät aiemmin. He ovat saaneet oman muistomerkkinsä - tietenkin!
Kunnianosoitus

Kouvolan Utin lentokenttäalueelta löytyy vielä yksi muistomerkki, mitä emme ole esitelleet. Kyseessä on viime sotien lentoturmissa henkensä tai terveyden menettäneiden lentäjien kunniaksi pystytetty muistomerkki. Harmaagraniittisen pylvään päässä olevan pronssikotkan on suunnitellut ja valmistanut suomalaisten lentäjien apuna viime sodissa ollut virolainen Kalju Reitel. Tämän pylvään kotkineen pystyttivät Kymenlaakson ilmakilta ry. ja se paljastettiin 7.9.1997.
Hienoa, että moni yhteisö on ottanut osaa tähän hankkeeseen

Upea muistomerkki sai seurakseen kolme vuotta myöhemmin isot harmaagraniittiset laatat, joihin on kaiverrettu kaikkien kaatuneiden suomalaislentäjien nimi ja kuolinpäivä. Nimilista on pitkä, mutta parhaansa hekin tekivät ylivoimaista vihollista vastaan ja olivat valmiit kuolemaan hyvän asian eli isänmaan vapauden puolesta. Tämä muistomerkin lisäosa on siis paljastettu 7.9.2000. Suosittelen visiittiä kohteella, jos satut olemaan vaikkapa särpimässä kaffetta viereisellä Utin ABC-asemalla.
Myöhemmin lisätty nimilista kaatuneista lentäjistä
Kivi täynnä nimiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita