lauantai 13. helmikuuta 2016

Kouvola / Karjalan prikaatin muistomerkki

                                                         Zen Cafe "Huonot päiväsi"

Lupaan, että tämä on viimeinen kirjoitus, missä mainitsen suosikkijoukkueeni SaiPan nimen kunnes he taas pelaavat omalla tasollaan. Eilinen korttelikiekkopeli oli sen luokan räpellys, että jos kävisin peleissä irtolipuilla, niin olisin vaatinut rahani takaisin tai se olisi jäänyt viimeiseksi peliksi pitkiin aikoihin! Tietysti menen jatkossakin joka kerta paikalle, mutta ei tuollaista p***aa jaksa ikuisesti meikäläinenkään katsella! Tiedoksenne vaan, että pankaa pelaajat pelaamaan tasollaan, laittakaa ketjullinen A-junnuja kaukaloon tai vaihtakaa valmentajaa. Nykymenolla muutosta on toki turha odotella, koska moni pelaaja lienee jo sopparinsa tehnyt muualle ensi kaudeksi. Vapaamatkustajia....sanon minä!
Karjalan prikaatin muistomerkki

Koska Kouvolan ylpeys KooKoo voitti eilen matsinsa täyden hallin edessä, niin lienee syytä esitellä kohde Kouvolasta. Kyseessä onkin "juhlajulkaisu", koska kyseessä on viimeinen armeijaan tai viime sotiin liittyvä muistomerkki Kouvolan alueelta.....lisää on toki tulossa, kunhan pääsen tien päälle kuvaamaan uutta materiaalia. Reilut parisataa kohdetta onkin jo tiedossa ja uskoisin niitä löytyvän lisääkin vielä kevään mittaan. Nyt vaan saisi kevät tulla ja muistomerkit paljastua lumen ja jään alta. Parin kuukauden päästä lienee ensimmäinen reissu jo takana!

Tällä kertaa vierailemme Kouvolan kasarmialueella, missä sijaitsevasta puistikosta löytyy Karjalan prikaatin muistomerkki, minkä pystyttämisajankohta on meille mysteeri. Sen sijaan sen tiedämme, että muistomerkin pystyttämisestä vastasi Karjalan Prikaatin Kilta ry, mikä on muuten maamme vanhin joukko-osastokilta. Se aloitti toimintansa jo vuonna 1957.

Tämä muistomerkki muodostuu viidestä Ylämaalta tuodusta graniittilohkareesta. Neljä näistä kivistä muodostaa paikalla vuosina 1945-1970 sijainneen joukko-osaston esikunnassa toimineen esikunnan itäpääty. Viides kivenlohkare, mikä on maassa kenollaan, kuvaa esikunnan porraskiveä. 

Kahteen kivistä on kiinnitetty laatat muistuttamaan aikoinaan paikalla vallinneesta kiireisestä hyörimisestä. Laattojen tekstit ovat seuraavat:

Tällä paikalla sijainneessa parakkirakennuksessa toimi Kouvolan varuskunnan pääjoukko-osaston esikunta 1945-1970
Ensimmäinen laatta
Toisessa kivessä on seuraava teksti:

Jalkaväkirykmentti 8 1945-1952, 5. Prikaati 1952-1956, Karjalan Prikaati 1957-1970
Toinen laatta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita