tiistai 16. helmikuuta 2016

Hamina / Karjalaan jääneet vainajat


Beatles "Words of love"

Viime sotavuodet ovat olleet suomalaisille melkoisen traumaattinen kokemus. Niinpä sodan tapahtumista ja ihmiskohtaloista on meille kertomassa mitä moninaisemmat muistomerkit, joita on pystytetty kaikkialle. Yksi varmimpia paikkoja löytää näitä menneisyydestä kertovia muistinpaikkoja, ovat hautausmaat. En muista yhtäkään reissua, jolloin en jossain kohtaa matkan aikana olisi piipahtanut valokuvaamassa hautausmaata. Itse asiassa melko monella onkin tullut vierailtua....
Karjala - Syntymämaa - Muistojenmaa

Venäjälläkin olen vieraillut lukuisilla vanhoilla suomalaisilla hautausmailla ja entisillä kirkonpaikoilla sekä huomannut niiden olevan meille suomalaisille tärkeitä paikkoja. Lähes kaikilla paikoilla törmää suomalaisten viime vuosikymmeninä pystyttämiin muistomerkkeihin, joten me ainakin osaamme kunnioittaa paikalle haudattujen läheistemme muistoa. Tämä on hieno perinne, jonka toivoisin jatkuvan maailmantappiin saakka. Kaikilla meillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta vierailla Karjalan kannaksella tai Laatokan Karjalassa esi-isiemme mailla, joten olemme tehneet näiden vainajien kunnioittamisen mahdolliseksi myös täällä Suomessa.
Karjalasta kajahtaa...

Hautausmaalta löytyy siis arvatenkin tämän päiväinen kohteemmekin, joka on Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Haminan ydinkeskustassa sijaitsevan Johanneksen kirkon kirkkomaalla. Vastaavia muistomerkkejä olen löytänyt lähes kaikilta vierailemillani hautausmailta Itä-Suomesta, joten tämä lienee varmaan jo kymmenes samaan aihepiiriin kuuluva muistomerkki. 

Tämän harmaagraniittisen muistomerkin on pystyttänyt Haminan seudun Karjala-seura vuonna 1953 ja siinä on Karjalan tunnus, minkä jokainen meistä varmasti tunnistaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita