keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Virolahti / Sotaan lähdön muistolaatta

                                           Johnny & the Dodgers "Viitostie"

Huh, kello näyttää viittä ja silmät on aamukaffetta särpiessä aivan sikkurassa. Tästä ei todellakaan tule hyvä päivä! Syitä päivän pilalle menemiseen on useita, mutta suurimpana syynä on aikainen startti kohti Suomen vi*******nta kaupunkia Lahtea. Valitettavasti työhöni liittyvä koulutustilaisuus pakottaa menemään kyseiseen kaupunkiin, muuten minua ei sinne saa millään ilveellä! No, toki lähtisin SaiPan kannattajana paikalliseen jäähalliin katsomaan SaiPan voittoja paikallisesta ringetteseurasta, jos kohtaisimme jääkiekon Play Offeissa. Tätä ei onneksi tapahdu tänäkään vuonna.
Siellä seinässä on muistolaatta

Ylläolevassa biisissä Johnny lähtee hemmetin komealla Chevylla Lahden naapurista Heinolasta viitostietä pitkin kohti pohjoista, mutta minun valitettava kohtaloni on ajaa kuutostietä Chryslerilla kohti Lahtea. Miksi minulle käy näin? Eikö koulutus voitaisi pitää vaikkapa Kotkassa tai jossain muussa fiksussa paikassa.... no, ei muuta kuin kohti Lahtea ja äkkiä takaisin!
Keskeltä seinää löytyy paikallista historiaa

Jos minun kohtaloni on lähteä kohti lännessä häämöttävää Chicagoa, niin virolahtelaiset miehet ja lotat lähtivät syksyllä 1939 talvisotaan ja pari vuotta myöhemmin jatkosotaan Virolahden kyläkeskuksesta. Nykyisin tällä merkittävällä paikalla on tyhjillään oleva liikehuoneisto, minkä seinään kiinnitettiin muistolaatta paikallisten Virolahden sotaveteraanit ry toimesta vuonna 1977.
Muistolaatta

Aikoinaan tontin naapurissa sijaitsi iso puutalo, missä sijaitsi paikallisen suojeluskunnan konttuuri. Täältä lähetettiin rintamalle melkoinen joukko paikallisia miehiä ja naisia, joista valitettavasti 180 jätti palaamatta kotiseudulleen. Tosin heidänkään uhrinsa ei mennyt hukkaan. Onneksi oma poistumiseni Lahteen ei sisällä vastaavaa vaaramomenttia, ainoastaan pitkästymistä ja ikävystymistä Lahdessa, paikassa minne en siis haluaisi koskaan mennä....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita