sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Virolahti / Klamilan kaatuneet

                                            Apulanta "Nimet ja päivämäärät"

Kotona jälleen! Viipuri on taas nähty ja koettu sekä melkoinen kasa pussukoita odottaa purkamista eteisessämme. Tulipahan taas shoppiltua kaikenlaista tavaraa Viipurin kaupoista. No, onpahan taas lähiviikoiksi tekemistä, kun ruuvaillaan kahvoja oviin ja maalaillaan kattoja sekä naputellaan listoja paikalleen. Kaiken lisäksi saatiin vieläpä tavarat halvalla! Tästä onkin hyvä jatkaa loman viettoa ja rentoutua arjen paineista. Mikäpäs siihen paremmin auttaa kuin näiden blogikohteiden esitteleminen....
Klamilan kirkko ja sen edustalla oleva muistomerkki

Jos joku arveli, että nyt olisi jonkun Viipurista löytyvän kohteen esittely, niin valitettavasti joudutte pettymään. Aion käydä kaikki Virolahdelta kuvaamani sotamuistomerkit läpi, ennen kuin aion siirtyä pitkäksi aikaa esittelemään Karjalan kannakselta kuvaamiani kohteita. Sotaisissa merkeissä siis jatketaan vielä vähän aikaa, mutta sitten siirrytään paljon minulta toivottujen Karjalakohteiden pariin. Niitäkin on kertynyt jo melkoinen määrä ja ne odottelevat vuoroaan. 

Vaan nyt siirrytään Virolahden Klamilan kylän keskuksessa sijaitsevan kirkon pihamaalle. Kirkon sisäänkäynnin edestä löytyy Klamilan kirkon alueen sankarivainajien muistomerkki, mikä paljastettiin kaatuneiden muistopäivänä 20.5.1990. Näihin kahteen punagraniittiseen kivenmurikkaan on kaiverrettu 52 nimeä kuolinpaikkoineen. Tämä on hieno kunnianosoitus Klamilan ja Ravijoen koulupiirin alueen kaatuneiden kunniaksi.
Ilmeisesti pyörätuoliramppi on tehty jälkeenpäin

Muistomerkin suunnitteli Matti Klami, jonka isän käden jälki näkyy hänen suunnittelemassaan kirkossa. Jotta tulisi osoitettua, että Klamilassa riittää Klameja, niin muistomerkin lahjoitti kirkon pihammaalle Veli.O.Klami. Ilmeisesti Klamien suvussa ei kuitenkaan ollut pappia omasta takaa, koska muistomerkin paljastuspuheen sai pitää rovasti Lauri Leikkonen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita