sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Kouvola / Kuninkaankivi*

Yksi tämän kalenterivuoden keskeisiä haasteita itselleni oli elämän downshiftaus. Pieleen on mennyt raskaalla kädellä, koska vähiin on tähän mennessä jäänyt elämän leppoistaminen. Tammikuussa tarkoitus oli keskittyä viestitulvan ehkäisemiseen ja oman kotimme energiatalouden parantamiseen. Nuo tammikuun operaatiot kaatuivat jo samantien ja sama linja on jatkunut. Ehkä kesän aikana pääsen keskittymään enemmän noihin itselleni tärkeisiin asioihin paremmin. Toki muitakin asioita pyörii mielessäni elämänlaadun parantamiseksi. 
Kuninkaankivi Valkealan pohjoispuolella

Tässä kohtaa on siis melkoisen petrauksen paikka, koska koko kevät on mennyt töitä tehden. Juuri nytkin pakottaa jokaista lihasta toissapäivän muuttohommien ja viimeisen kuukauden jatkuneen puusavotan jäljiltä. Joskus oikein ihmetyttää, että missä välissä olen kerinnyt hoitaa palkkatyöni? Paljon on siis kuitenkin saatu aikaiseksi ja vapusta eteenpäin keskityn enemmän downshiftaamiseen...
Valkealan vappuhuvit

Ilmeisesti Ruotsin kuningas Kustaa III oli samanlainen luonteeltaan kuin minä. Paljon puhetta, vähän tekoja ja lopulta tyytyminen rauhaan, jonka seurauksena kaikki jatkui ennallaan. Toki Kustaan sodan (1788-1790) aikana käytiin isojakin taisteluita. Yksi näistä suurista taisteluista, joka päättyi vieläpä ruotsalaisten voittoon, käytiin Valkealassa keväällä 1790. Tuolloin n.3500 miehen vahvuinen sotajoukko lähti liikkeelle Iitin Sääksjärveltä hyökäten Jaalan kautta Valkealaan, missä kirkonkylän alueen taistelussa lyötiin venäläisten 3000 miehen vahvuinen armeija pakosalle Uttiin. 
Muistolaatta kiven syrjässä

Väitetään, että Ruotsin kuningas Kustaa III olisi tarkkaillut taistelun etenemistä maantien varressa olevalta isolta kiveltä. Mitäpäs sitä kuningas nyt itse taisteluissa olisikaan tehnyt? Tapahtumasta on jäänyt kylille pyörimään perimätietoa kuninkaan läsnäolosta, mutta pitääkö asia paikkansa? Kaikesta huolimatta paikalle on kiinnitetty kaksi metallista laattaa vuonna 1990 muistona tapahtumasta vapun kieppeiltä 1790. 
Paikalle on helppo löytää....
Päivitys 6.5.2019
Kronobergin rykmentin muistolaatan paljastusjuhla pidettiin 24.8.1990, jolloin kunnanjohtaja Eero Mattila piti puheen juhlassa ja vastaanotti Kronobergin rykmentin perinneyhdistyksen lahjoittaman muistolaatan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita