lauantai 22. huhtikuuta 2017

Kouvola / Valkealan valkoiset 1918*

Olipahan eilen melkoinen sää. Aamulla oli maa valkoisena ja päivällä kaikki suli pois vesisateen myötä. Iltaa kohti maa muuttui uudelleen valkoiseksi ja yksi outokin luonnonilmiö osui kohdallemme täällä Joutsenossa. Salama välähti pari kertaa ja ukkonen jyrisi.... lieneekö ihan normaalia näin huhtikuussa? Kaikesta huolimatta outoja juttuja sattuu ja tapahtuu aina silloin tällöin. Niin on tämänkin päivän kohde vähän erikoinen!
Valkealan valkoisten muistomerkki

Kyseessä on Valkealan hautausmaalta löytyvä sisällissodan voittaneen osapuolen muistomerkki. Olisin voinut uskoa, että siitä löytyisi tietoa vaikka kuinka paljon, mutta yllätyksekseni huomasin etten löydä siitä mitään tietoa! Ainoa varma asia on, että kustannuksista vastasi edesmennyt Valkealan kunta, mutta milloin se on pystytetty ja keitä ovat miehet, joiden nimet on ikuistettu kiven kylkiin. Ilmeisesti patsaan toisella puolella on taisteluissa henkensä menettäneitä paikallisia, mutta toinen puoli kivestä on täynnä nimiä, joiden anotaan olleen väkivallan uhreja. Ovatko he menettäneet henkensä punaisten väkivallan toimesta vai jostain muusta syystä.
Väkivallan uhreina kaatuneet

Nimilista on pitkä

Patsaan jalustasta selviää sponsori

Yllämainitsemistani asioista olisi kiva tietää lisää, kuten myös patsaan tekijä ja pystytysvuosi. Itse veikkaisin 1920-lukua, mutta olen erehtynyt niin monta kertaa ennenkin, etten yllättyisi muista vuosikymmenistä.
Isänmaan vapaudelle henkensä uhranneet
Päivitys 25.5.2017:

Lukijalta sain seuraavan viestin, mikä kertoo muistomerkin taustoista enemmän kuin itse tiesin. Liitän viestin kokonaisuudessaan tähän alalpuolelle.

"Sotasurmatiedostossa on 53 Valkealassa kirjoilla ollutta valkoista. Valkealan sankaripatsaassa on heistä 44:n ja kahden sellaisen nimi, jotka eivät sotasurmatiedoston mukaan kuuluneet kumpaankaan osapuoleen. Lisäksi siinä on 13:n muualla kuin Valkealassa kirjoilla olleen nimi.

Valkealan suojeluskunta huolehti sankaripatsaan paljastustilaisuuden järjestelyistä, vaikka kunta oli hankkinut muistomerkin. Juhlapuhujan hankinnassa näyttää olleen vaikeuksia, sillä kun oli kysytty useampaakin nimekästä puhujaa, jouduttiin lopulta tyytymään suojeluskunnan paikallispäällikköön. Patsas paljastettiin monin juhlallisuuksin 7.8.1921 yli tuhannen ihmisen läsnä ollessa. (Etelä-Suomi 23.7. ja 11.8.1921; Karjala 9.8.1921)."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita