lauantai 22. huhtikuuta 2017

Kouvola / Valkealan valkoiset 1918*

Olipahan eilen melkoinen sää. Aamulla oli maa valkoisena ja päivällä kaikki suli pois vesisateen myötä. Iltaa kohti maa muuttui uudelleen valkoiseksi ja yksi outokin luonnonilmiö osui kohdallemme täällä Joutsenossa. Salama välähti pari kertaa ja ukkonen jyrisi.... lieneekö ihan normaalia näin huhtikuussa? Kaikesta huolimatta outoja juttuja sattuu ja tapahtuu aina silloin tällöin. Niin on tämänkin päivän kohde vähän erikoinen!
Valkealan valkoisten muistomerkki

Kyseessä on Valkealan hautausmaalta löytyvä sisällissodan voittaneen osapuolen muistomerkki. Olisin voinut uskoa, että siitä löytyisi tietoa vaikka kuinka paljon, mutta yllätyksekseni huomasin etten löydä siitä mitään tietoa! Ainoa varma asia on, että kustannuksista vastasi edesmennyt Valkealan kunta, mutta milloin se on pystytetty ja keitä ovat miehet, joiden nimet on ikuistettu kiven kylkiin. Ilmeisesti patsaan toisella puolella on taisteluissa henkensä menettäneitä paikallisia, mutta toinen puoli kivestä on täynnä nimiä, joiden anotaan olleen väkivallan uhreja. Ovatko he menettäneet henkensä punaisten väkivallan toimesta vai jostain muusta syystä.
Väkivallan uhreina kaatuneet

Nimilista on pitkä

Patsaan jalustasta selviää sponsori

Yllämainitsemistani asioista olisi kiva tietää lisää, kuten myös patsaan tekijä ja pystytysvuosi. Itse veikkaisin 1920-lukua, mutta olen erehtynyt niin monta kertaa ennenkin, etten yllättyisi muista vuosikymmenistä.
Isänmaan vapaudelle henkensä uhranneet
Päivitys 25.5.2017:

Lukijalta sain seuraavan viestin, mikä kertoo muistomerkin taustoista enemmän kuin itse tiesin. Liitän viestin kokonaisuudessaan tähän alalpuolelle.

"Sotasurmatiedostossa on 53 Valkealassa kirjoilla ollutta valkoista. Valkealan sankaripatsaassa on heistä 44:n ja kahden sellaisen nimi, jotka eivät sotasurmatiedoston mukaan kuuluneet kumpaankaan osapuoleen. Lisäksi siinä on 13:n muualla kuin Valkealassa kirjoilla olleen nimi.

Valkealan suojeluskunta huolehti sankaripatsaan paljastustilaisuuden järjestelyistä, vaikka kunta oli hankkinut muistomerkin. Juhlapuhujan hankinnassa näyttää olleen vaikeuksia, sillä kun oli kysytty useampaakin nimekästä puhujaa, jouduttiin lopulta tyytymään suojeluskunnan paikallispäällikköön. Patsas paljastettiin monin juhlallisuuksin 7.8.1921 yli tuhannen ihmisen läsnä ollessa. (Etelä-Suomi 23.7. ja 11.8.1921; Karjala 9.8.1921)."

2 kommenttia:

  1. Sukututkimusta tehdessäni tuli tämäkin blogi vastaan. Patsaasta löytyy Stråhlman Gustaf Adolf. Valkeala. Insinööri. s Helsingissä 18.5.1882 Vanhemmat pormestari Adolf Theofil Stråhlman s 13/10/ 1854, k 17/4 1897 ja Helena Eleonora Aleksandra Sculman s. 9/8 1847. Kävi ensin Vaasan suomalaista lyseota. Ylioppilas Helsingin suomalaisesta realilyseosta 1902. Oli merimiehenä 1902-04. Kävi 1905-09 Dresdenissä Königliche Sächsisce Teknische Hochschulen, josta sai diplomi-insinööritodistuksen. Harjoitteli Kanadassa 1909-13 paperitehtaassa. Otettiin Nokian paperitehtaan nuoremmaksi insinööriksi 1914. Kannuskosken tehtaan teknillinen johtaja 1917 sekä samalla sen toimitusjohtaja ja isännöitsijä. Harrasti historiaa, urheilua ja musiikkia. Oli perustamassa suojeluskuntaa Kannuskoskella, kun eräs pakolainen 29/1 tarvitsi apua ja S. sen vuoksi matkusti Taavettiin. Siellä punakaartilaiset ottivat hänet kiinni ja veivät hänet Kouvolaan. Murhattiin siellä seitsemällä laukauksella yöllä vasten 2/2 1918. Ruumis löydettiin ojasta. Haudattu yksityiseen hautaan Valkealan hautuumaahan. Hänen nimensä on Valkealan sankaripatsaassa sekä Helsingin realilyseon muistotaulussa. Naimaton. Katso myös: Helsingin suomalainen Realilyseo 1891-1916 ja Hufvudstadsbladet 23/4/1918 (löytyy sanomalehtiarkistosta vuoteen 1929 asti). Nämä tiedot olen ottanut teoksesta Sankarien muisto ja se on ostettavissa netistä hintaan 8 ekeä https://kauppa.genealogia.fi › Julkaisut

    H. J. Boström: Sankarien muisto. Suomen itsenäisyyden ja vapauden puolesta henkensä antaneiden kansalaisten elämäkertoja. Suomen Sukututkimusseuran julkaisuja V. Kustannusosakeyhtiö Kirja, Helsinki 1927. 908 s. Sieltä löytyy myös nuo Töysät. Ja jos olisit lukenut tarkkaan http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/main ja sieltä nuo kaikki tiedot, niin olisit itsekkin löytänyt tuon teoksen. Tilasin itselleni tuon sähköisen version ja olin tosi tyytyväinen tähän matrikkeliteokseen. Terveisin Anne Happonen Raumalta anne.e.saarinen@gmail. com

    VastaaPoista
  2. Kirjasta voisi todellakin olla apua, mutta itse olen enemmän kiinnostunut muistomerkin tekijöistä sekä menneisyydestä kuin patsaassa mainituista henkilöistä. Sitä paitsi aikakaan ei siihen työhön riittäisi....

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita