sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Kouvola / Sippolan hovi

Sippola on nykyisin Kouvolaan kuuluva pieni maalaistaajama, mutta jotain isoakin sieltä löytyy. Kylänraitin varrelta löytyy näet vanha Sippolan kartano, jota myös Sippolan hoviksi kutsutaan. Melkoinen hovi onkn kysessä, koska kartanon päärakennus on maamme suurin puukartano. Sen historia juontaa juurensa aina 1600-luvulle asti, jolloin kuningatar Kristiina lahjoitti alueen säteriksi eli asuinkartanoksi maaherra Lorenz Creutzille. Kyseiseltä aikakaudelta ei ole jäljellä mitään rakennuksia vaan kaikki jäljellä olevat ovat 1800-luvun rakennuksia.
Sippolan hovi on toiminut koulukotina vuodesta 1909

Creutzien aika päättyi Sippolassa vuonna 1743 solmittuun Turun rauhaan, jolloin alue jäi Venäjän haltuun. Lopullisesti kartano myytiin 1746. Sekavien vaiheiden jälkeen 1784 kartano siirtyi von Daehn suvun haltuun. Tuolloin kartanon koko oli 9000 hehtaaria, joista 1000 viljeltyä. Kyseessä oli siis jättimäinen maatila, kun sitä vertaa oman sukumme hallussa olevaan 50 hehtaarin maaplänttiin, mikä sekin tuntuu suurelta! Heidän aikanaan rakennettiin 1836 nykyinen päärakennus, mitä myös 1850-luvulla tehtyjen suunnitelmien mukaisesti korotettiin ja laajennettiin arkkitehti Jac. Ahrenbergin johdolla 1890-luvulla.
Kesällä 2016 paikalla tehtiin remonttia

Von Daehn suvun hallussa kartano oli aina vuoteen 1898 saakka, mihin mennessä paikalla oli vieraillut kuninkaallisia Ruotsista ja Venäjältä. Kuningas Kustaa III vieraili paikalla sotaretkellään 1789 ja keisari Aleksanteri I 1803 tutustuessaan alueeseen. Von Daehnin suvun hallintajakson aikana kartanon liiketoimintaa kehitetttin ahkerasti.  Uudistuksista mainittakoon salaojitus, vuoroviljely, kylvöheinä, painorehu, Ayshire-karja ja metsänhoitosuunnitelma. Näillä toimenpiteillä tilan tuotanto nousi merkittävästi. 

Suvun viimeinen Sippolan hovin omistaja Woldemar von Daehn toimi vuosina 1891 – 1898 ministerivaltiosihteerinä ja esitteli siten korkeimpana suomalaisena virkamiehenä Suomen suurruhtinaskunnan asiat Venäjän keisarille, ensin Aleksanteri III:nnelle ja vuosina 1894 – 1898 Nikolai II:lle. Jouduttuaan epäsuosioon Venäjän hovissa von Daehn pyysi eroa virastaan ja myi Sippolan hovin norjalaiselle Halla Aktiebolagille vuonna 1899.  Hän muutti saman tien Roomaan, jossa kuoli vuonna 1900. Yksi aikakausi Sippolan hovin hallinnassa oli tullut päätökseen.
Upeita ovat kartanon muutkin rakennukset

Sippolan hovin maista ja torpista muodostettiin itsenäisiä tiloja 1902. Kartanossa on sittemmin vuodesta 1909 lähtien toiminut valtion koulukoti, jossa on yläaste erityisen huolenpidon oppilaille. Tälläkin hetkellä oppilaat saavat opiskella upeassa miljöössä. Olisipa omakin koulumme vastaavan kaltainen, niin oppimistulokset olisivat kaiketi toisenlaiset kuin nykyään. Viihtyisän ympäristön merkitystä ei voi liikaa korostaa!
Viime sotien aikana Sippolan hovissa toimi sotilassairaala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita