keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Kouvola / Valkealan sankarihautausmaa**

Uusi päivä koittaa ja edessä olisi pitkä päivä töissä, sekä kotosalla olisi ehtoolla luvassa haravointia. Siinähän sitä onkin taas yhdelle päivälle ohjelmaa kerrakseen! Ilmeisesti en osaa istua jouten vaan minun on pakko touhuta koko ajan jotain. Tarkoitukseni tällä kaikella touhuamisella on saada itselleni helppo kesä, jolloin voisin keskittyä itselleni tärkeisiin ja mukaviin asioihin, kuten blogin kohteiden kuvaamiseen etc. Omalla tavallaan tiedän, ettei se luonteeni takia tule onnistumaan, koska en osaa olla tekemättä mitään.....
Sankarihautausmaa on kirkon vieressä

Muutamia kesäsuunnitelmia minulla tässä on jo kehkeytynyt valmiiksi, joita odotan innolla. Kesäkuun alkupuolella on edessä Lykynlammen olympialaiset, joissa otetaan assistentti Pirhosen kanssa yhteen haastavien portaiden kanssa. Viimeksi jokunen vuosi takaperin onnistuin voittamaan kilpailun, mutta tällä kertaa ei taida olla jakoa? Kaverit on sentään treenanneet ihan kunnolla, kun taas minun aikani on mennyt puuhommissa ja pihatöissä. No, yritän sitten iltamatineassa edes pärjätä kamraatille.
Lemminkäisen sankaripatsas, äiti ja lapsi

sotilas

Kylväjä

Toivottavasti minulle ei kuitenkaan käy yhtä huonosti tämän fyysisen haaasteen kanssa kuin Valkealan sankarivainajille. Tarkoitukseni on tietenkin laittaa kaikki peliin, mutta nämä miehet laittoivat vielä vähän enemmän. Kaikki sankarihautausmaalle haudatut 256 sankarivainajaa ansaitsevat kaiken kunnioituksemme antamastaan uhrista isänmaalle. 

Paikalle haudattiin jo sotien aikana kaatuneita, mutta vasta vuonna paikallinen kuvataiteilija Tapani Lemminkäinen teki alueelle oman kolmionmuotoisen sankaripatsaan, minkä kolmella kantilla on erilaiset kiveen veistetyt reliefit. Ne ovat sotilas, kylväjä, sekä äiti ja lapsi. Punagraniittinen sankaripatsas on mielestäni yksi onnistuneimpia, mitä olen matkoillani nähnyt. 

Päivitys 8.2.2018
Lemminkäisen tekemä sankaripatsas on vuodelta 1951

Päivitys 6.5.2019
Sankaripatsas paljastettiin 22.7.1951. Sen suunnitteli siis Tapani Lemminkäinen ja Salosta kotoisin oleva yritys Oy Granit valmisti sen. Sen sijaan hautojen nimikivet ovat Kuusankosken graniitti Oy:n tekemät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita