maanantai 21. toukokuuta 2018

Kotka / A.S.Popovin rintakuva

Kotkan Isopuiston nurkkauksesta löytyy venäläiselle fyysikolle ja keksijälle A.S.Popoville pystytetty rintakuva. Kotkan kaupunkikuvaa se on komistanut vuodesta 1970. Harmaagraniittisen rintakuvan paikan on taiteilija Dimitri Borisvits Rjabitshev itse valinnut ja hyvän paikan, tosin hivenen syrjäisen, onkin valinnut.
Alexander Popovin rintakuva Isopuiston kulmauksessa

Itselleni Popov oli täysin tuntematon suuruus, joten pakkohan se oli vähän Googlata hänen tekemisistään. Hän osoitti jo vuonna 1889, että viestien lähettäminen langattomasti oli mahdollista, joten siksi häntä pidetään osaltaan myös radion keksijänä. Vuonna 1996 hänellä oli käytössään toimivat radiolaitteet ja Venäjän armeijan tuki ja rahoitus. Keksintöä pidettiin tietenkin salaisena. Miten kyseinen kaveri kuitenkaan liittyy Kotkaan?

Popov rakensi Venäjän armeijaa varten sähkötysasemat Kotkaan ja Suursaareen. Se valmistui vuonna 1900 ja yksi syy paikan sijaintiin oli edellisvuoden lopulla karille ajanut venäläinen sota-alus. Amiraliteetti antoi Popoville määräyksen perustaa asemat Kotkaan ja testata laitteita. Tarvetta tulikin nopeasti ja asiaan liittyvästä tapahtumasta voit lukea täältä
Tuimailmeinen A.S.Popov

Ilmeisesti operaation jälkeen Popovista tuli paikallinen legenda ja hänen muistoaan vaalitaan yhä edelleen Kotkassa ja Venäjälläkin. Siitä kertovat kolme hänelle pystytettyä muistelupaikkaa Kotkassa, joista yhteen en valitettavasti ole päässyt käymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita