sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Kouvola / Korian surmat 1918

Korian sillan kupeesta löytyy yksi ikävä muistomerkki maamme historiasta. Kyseisessä muistolaatassa kerrotaan tällä paikalla Korian sillan kupeessa surmatun 45 valkoista. Se on varmaa, että paikalla tehtiin surmatöitä huhtikuun lopulla 1918 punaisten toimesta, koska paikalla surmattiin 28.4.1918 Kymiyhtiön johtaja kauppaneuvos Gustaf Björkenheim sekä tämän seuraksi lähtenyt lääkäri Kaarlo Hjelt. Sen sijaan epäselväksi jää muiden osuus.Keitä he olivat?

Korian silta

Oliko kyseessä mahdollisesti kostotoimenpide 27.1.1918 epäonnistuneesta iskusta, missä valkoiset suojeluskuntalaiset yrittivät räjäyttää rautatiesillan tuusannuuskaksi? Syy yritykseen oli Pietarista saapuva asejuna, jonka saapuminen Savon rintamalle haluttiin estää. Aseet olisivat voineet kääntää Savon rintamalla tilanteen valkoisille epäedulliseksi.
Muistomerkki surullisista ajoista

Silta kuitenkin kesti, vaikkakin sitä piti korjata usean päivän ajan. No onhan tapahtumien välillä kolme kuukautta, joten se tuskin saattoi aiheuttaa kyseisen teloituspaikan valinnan sillan kupeessa. Bloggaajaystäväni TP ihmettelee myös asiaa ja kertoo, että Korialla olisi surmattu vain 36 valkoista ja heistäkin monet varuskunnan luona rannassa. Olkoon totuus asiassa mikä hyvänsä, niin surullisia tapahtumia maamme menneisyydestä löytyy....

Muistolaatta

Muistolaatan pystytti paikalle 15.5.2007 Vapaussodan ja Itsenäisyyden Kymenlaakson perinneyhdistys ry.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita