torstai 3. toukokuuta 2018

Kouvola / Ristikankaan nälkään kuolleet*

Viime suvena kurvailimme Kouvolassa Williladyn kanssa ja yksi kohteistamme oli Mäkikylästä löytyvä hautausmaan muistomerkki. Ajelimme kurvikasta tietä, mutta emme löytäneet. Toinen kerta samaa reittiä takaisin ja johan löytyi. No, oikeastaan hautausmaata ei löytynyt, mutta muistomerkki kuitenkin. Olikin tekstiltään normaalia karumpi! Muistomerkki itsessään oli luonnonkiveen kiinnitetty muistolaatta.
Ristikankaan muistomerkki

Tänne on haudattu 1700-luvulta saakka venäläisiä sotilaita, jotka heittivät henkensä Suomen alueella 1700-luvun sodissa ja Krimin sodassa. Alueella oli myös venäläinen varuskunta rakennuksineen, joista yksi otettiin sairaalakäyttöön suurien nälkävuosien aikana, jolloin ihmisiä virtasi Kouvolankin alueelle Pietarin radan rakennustöihin ruokapalkalla. Tietojen mukaan 16 sairaalaan kuollutta olisi haudattu tänne. Rautatien rakentajien kuolleisuushan oli hirmuinen.
Muistolaatta 

Muistomerkin pystytti Kouvolankylän kylätoimikunta vuonna 1987. 

Päivitys 6.5.2019
Muistomerkin puuhaimmeisinä toimivat Marja Taiminen, Eira Tommiska ja Annikki Kalliokossila. Kiveen kiinnitetyn laatan valmisti Kouvolan kaiverrus Oy. Muistomerkki paljastettiin 7.6.1987 ja puheen  tilaisuudessa piti kirkkoherra Sakari Vihma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita