tiistai 1. toukokuuta 2018

Kouvola / Reginakoulun koulumestarin talo

Vappu on kohtapuoliin ohitse ja niin ovat kohta Kouvolan kohteenikin, joita lienee jäljellä kuutisen kappaletta. Sen jälkeen edessä on muutaman päivän mittainen tauko, koska opettajana pitää myös hoitaa lukuisia koulun lukuvuoden päättämiseen liittyviä tehtäviä. Ne vievät oman aikansa ja ajattelin rauhoittaa pieneksi hetkeksi tämän blogikirjoittelun. Eiköhän kuitenkin tauko jää kohtuu lyhyeksi, koska tällä hetkellä innostusta tuntuu taas riittävän kirjoitteluun...

Reginakoulun koulumestarin talo Anjalan kartanon mailla

Oikeastaan tähän kohtaan sopiikin Anjalan kartanon maille perustetun Reginakoulun koulumestarin talon esittely oikein hyvin. Kyseessä on näet paroni R.G.Wreden äitinsä Reginan jälkeensä jättämillä varoilla perustama kiertävä alkeiskoulu, joka aloitti toimintansa Anjalan kartanon lähialueilla vuonna 1803. Koulussa opetti koulumestari, joka puolen vuoden ajan opetti niin sisä- kuin ulkolukuakin. Lopun ajan vuodesta hän sai käyttää omiin töihinsä.
Muistolaatta talon seinässä

Koulun tiloihin avattiin myös vuonna 1808 oma kirjasto, joka oli yksi maamme ensimmäisiä yksityisiä ja avoimia kirjastoja. Aluksi lainaaminen oli maksullista, mutta lainaaminen muuttui ilmaiseksi 1860. mikä oli melkoinen uudistus. Mikäpä kirjastolle olisikaan parempi paikka kuin koulumestarin talo? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita