torstai 17. toukokuuta 2018

Kotka / Ruotsinsalmen meritaistelu 1790

Männä talvena kävimme tuttavapariskunnan luona Kotkassa. Ohjelmaan kuului curlingia meren jäällä, hevosenlihan syömistä, saunomista ja vierailu Fort Elisabethissa. Siitä kerron ensi kerralla enemmän, mutta koska saaressa oli yksi muistomerkki, niin aloitan paikan esittelemisen siitä. Kyseessä on jo kauan aikaa takaperin tapahtuneen Ruotsinsalmen toisen meritaistelun vuonna 1790 muistoksi pystytetty muistomerkki. On vieläpä melkoisen isokin. Suuri koko selittynee sillä, että sen on haluttu näkyvän kauas merelle.
Ruotsinsalmen toisen meritaistelun muistomerkki
Muistomerkki näkyy kauas merelle

Ruotsinsalmen meritaistelu käytiin Kotkan edustalla 9-10.7.1790 ja se oli osa jo kolmatta vuotta käytyä Kustaan sotaa. Vuotta aiemmin oli käyty Ruotsinsalmen ensimmäinen meritaistelu, jonka Ruotsin laivasto hävisi, joten miksipä sitä muisteltaisiin? Toista kertaa laivastojen mitellessä voimiaan ja taitojaan Ruotsinsalmessa, Ruotsin laivasto selvisi ylivoimaisena voittajana. Siksipä muistomerkissä muistellaan juuri tätä toista rähinää, koska antoihan sen voitto myös paremmat eväät saada valtioiden välille rauha kohtuullisilla ehdoilla Värälässä.
Muistomerkille kuljetaan linnoituksen muurin läpi

Muistomerkin torni on ontto

Aikojen kuluessa heräsi ajatus pystyttää paikalle muistomerkki ja sen tekijäksi valittiin Henrik Bruun. Muistomerkki valmistui ja se paljastettiin Kotkan Varissaaressa 9.7.1940, jolloin tuli kuluneeksi tasan 150 vuotta Ruotsinsalmen meritaistelusta. 
Muistolaatta kertoo muistomerkin perustiedot

Ruotsin kunkkukin on käynyt täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita