maanantai 7. toukokuuta 2018

Kouvola / Kouvolan surmat 1918*

Nyt seuraa viimeinen kohde Kouvolasta, kunnes käymme paikan päällä kuvaamassa muutaman unohtamamme kohteen. No, oikeastaan ne eivät ole unohtuneet, vaan kun näitä aina tuntuu löytyvän lisää. Vaikka saisimmekin kohteet tänä suvena kuvattua, niin ne saavat odottaa vuoroaan, koska seuraavana on vuorossa Kotkan kohteet, joita niitäkin on kertynyt ihan kohtuullinen määrä. Tosin sinnekin suuntaan on tehtävä vielä ainakin yksi reissu. 
Tommolan veripeltojen muistomerkki

Muistomerkin laatta

Nyt kuitenkin Kouvolaan Käpylän kirkon takanta löytyvästä puistikosta löytyy viimeisin kohteemme. Se on oikeastaan suoraa jatkoa eiliselle korian kohteelle. Siellähän plakaatissa oli kerrottu 45 valkoisen surmasta Korian sillan kupeessa. Koska punainen terrori vaati Kouvolassa yhteensä 125 uhria, niin on helppo arvata tämän paikan koskeneen 80 surmattua valkoista.

Kouvolan alue oli sisällissodan aikana punaisten hallussa ja tarinat Tommolan veripelloista elävät vieläkin. Terrori oli sodan mittapuunkin mukaan Kouvolan alueella raakaa ja sen päätekijät olivatkin yksiä Suomen etsityimpiä punaisia sisällissodan jälkeen. Venäjällehän he yrittivät paeta, mutta jäivät vangeiksi Uudellakirkolla Karjalan kannaksella. Tarkkaa tietoa veripelloista ei oikein ole, koska tietenkin toiminta pyrittiin pitämään salassa. Toki huhut ja kertomukset kiirivät ihmiseltä toiselle. Lisäksi valtaosa täällä veripelloilla Käpylän kirkon takamaastossa koskettivat enimmäkseen muualta tuotuja, jotka kokivat kohtalonsa täällä.

Sisällissodan jälkeen toki osat vaihtuivat ja alueelle ammuttiin punaisia. Muistomerkki kuitenkin on paljastettu 16.5.2006 Vapaussodan ja itsenäisyyden Kymenlaakson perinneyhdistys ry:n toimesta.

Päivitys 7.5.2019
Tykkimäen Sora Oy toi paikalle ison luonnonkiven ja Kouvolan kaupunki teki alueen perustustyön. Hankkeen rahoitti kokonaisuudessaan Kymenlaakson terveyden turva ry. Muistolaatan valmisti Taidetakomo Sakari Nyström ja paljastuspuheen piti perinneyhdistyksen puolesta Hannu Hasu.

2 kommenttia:

  1. Terve. Tämä uutinen ei liity mitenkään aiheeseen, mutta ajattelin että voisi ainakin blogistia itseään kiinnostaa:
    https://www.lappeenrannanuutiset.fi/artikkeli/658623-villalassa-tanssitaan-20-vuoden-tauon-jalkeen-eino-gron-esiintyy-avajaisissa

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta, mutta Willimiestä ei nähdä kyseisenä päivänä Villalan lavan avajaisissa. Minun jalathan eivät taivu tanssiaskeliin! Jotkut ovat parkettien partaveitsiä, mutta itse kuulun enempi partavaahto osastoon.....

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita