sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Kotka / Pyhän Nikolaoksen kirkko

Eilen oli hyvä päivä! Kaikki työt jäivät tekemättä ja illan kruunasi illanistujaiset grillin ääressä. Ainut ponnistusta vaatinut juttu oli piipahtaminen Svetogorskissa upouusi viisumi passissa. Matkaan tarttui maalia ja puuöljyä, joten tänään sitä pitäisi sitten levitellä noita tököttejä jossain vaiheessa aitaan ja portaisiin, kunhan vaan myös kerkeän jossain vaiheessa käydä keskussairaalassa Willimuoria kurkkaamassa. Maalaaminen ei juuri nyt tunnu tärkeimmältä jutulta. Mutta, asiaan....

Jatketaan samalta eiliseltä paikalta eli Kotkan Isopuistosta. Täällä mäen päällä sijaitsee Kotkan pyhälle Nikolaus ihmeidentekijälle pyhitetty kirkko, joka on ainoana rakennuksena jäljellä Ruotsinsalmen linnoituskokonaisuudesta. Onneksi kirkko säästyi brittien laivaston kanuunoilta Maria Purpurin toiminnan ansiosta. Marian oma muistomerkkihän löytyy kirkon edustalta. 
Pyhän Nikolaoksen kirkko

Tämä kivikirkko on yksi venäläisen uusklassismin ehkä paras esimerkki ja tässä keskellä puistoaluetta sijaitsevassa ristin muotoisessa kirkossa on myöskin komea keskikupoli. Lisäksi kirkon pääsisäänkäynnin edustalla on kiviset pylväät. Kirkon suunnitellut amiraliteetin arkkitehti Jakov Perrin onkin onnistunut työssään. Hän kuitenkin kuoli kesken kirkon rakentamisen ja hänen työnsä jatkoi päätökseen arkkitehti Miller.
Uusklassiseen tyyliin kuuluvat pylväät 

Kirkko valmistui vuonna 1801 ja ainakin ulkopinnat kaipaisivat mielestäni pientä retusointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita