perjantai 6. syyskuuta 2019

Jaakkima / Jaakkiman sankarivainajat 1918, 1939-1945

Jaakkiman kirkon kunnostustyö sai meidät hyvälle tuulelle ja jaksoimme raahautua paikan päälle seuraavalle kohteelle viimeisillä voimilla. Matkaahan oli kokonaiset 30 metriä! No leikki leikkinä, mutta seuraava kohde olikin meistä vaikuttava ja kertoi omalta osaltaan Jaakkiman historiasta. Muistomerkit ovat osa meidän kaikkien menneistä ajoista kertovaa historiaa. Siksi niiden vaaliminen on arvokasta työtä ja siitä pitää antaa entisille jaakkimalaisille ja heidän järjestöilleen isot kiitokset.
Jaakkiman sankarivainajien viimeinen leposija


Vuoden 1918 alkuperäisestä patsaasta on jäljellä kaksi ylintä kiveä

Kirkon vierellä oleva muistomerkki on alkuaan pystytetty Jaakkiman valkoisille uhreille 20.6.1926. Muistomerkin suunnitteli viipurilainen arkkitehti Otto.I.Meurman. Uusi yli kolmimetrinen ja puolitoista metriä leveydeltään oleva harmaagraniittinen monumentti tuli sankarihautausmaan alueelle, missä oli jo entuudestaan jokaiselle vainajalle paljastettu nimikivi. Se koostui viidestä erillisestä isosta kivestä, jotka oli pinottu päällekkäin. Ylimpään niistä oli kaiverrettu teksti:"Isien uskon, kodin, lainsuojan ja maan vapauden puolesta kaatuneitten muistolle"
Jaakkiman sankarivainajille v.2018 pystytetty uusi muistomerkki


Alkuperäinen muistomerkki paljastettiin 20.6.1926 eikä 1925 (Lähde Anna Sirola)

Täyttä varmuutta ei ole siitä kuinka monta jaakkimalaista sankaria huhtikuussa 1918 paikalle haudattiin, mutta seuraavat sodat toivat lisää sankarivainajia. Tämä sankaripatsas säilyi ehjänä talvisodasta ja sen jälkeisestä välirauhan ajasta, koska löysin SA-kuvista valokuvan heinäkuulta 1943, jolloin muistomerkki oli vielä ehjänä. Sen huonot ajat seurasivat vasta myöhemmin....
Jaakkiman sankaripatsas heinäkuussa 1943 (SA-kuva)

Suomalaisten saadessa palata Jaakkimaan 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa, huomattiin että muistomerkki oli kadonnut. Lopulta siitä löydettiin kaksi siihen kuulunutta kivipaatta, jotka saivat kavereikseen kolme uutta kiveä, jotta muistomerkki saatiin muistuttamaan alkuperäistä. Vuoden 1993 heinäkuussa, kun se oli valmis, se vihittiin kaikkien sotien sankarivainajien muistomerkiksi. Valitettavasti siitä on kadonnut siihen kiinnitetty muistolaatta, joka näkyi Anna Sirolan teoksessa "Puhukoon paatinen pylväs" valokuvassa, joka oli otettu vuonna 2015.

Hämmästykseni oli kuitenkin suuri, kun huomasin sen saaneen rinnalleen uuden muistomerkin, mihin on kaiverrettu kaikkien sotien jaakkimalaisten sankarien nimitiedot. Se oli paljastettu vuonna 2018. Sen olemassaolosta en tiennyt etukäteen mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita